Organizaţia pentru integritate Transparency International a adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, în care solicită investigarea eurodeputatului Markus Ferber (Germania, PPE) pentru un posibil conflict de interese, relatează Politico.

Asupra lui Ferber, membru al comisiei parlamentare pentru economie şi afaceri monetare şi deţinător al unui rol esenţial în negocierea Directivei pentru Piaţa Instrumentelor Financiare (MiFID II), planează suspiciunea că ar fi acţionat în sprijinul a două fundaţii din domeniul consultanţei financiare, din Elveţia, contrar regulilor din Codul de Conduită al Parlamentului European.

În mod concret, Ferber ar fi încercat să popularizeze în rândul investitorilor serviciile celor două fundaţii, care constau în principal în a-i ajuta pe aceştia să se descurce cu prevederile legislaţiei întocmite de europarlamentarul german.

Codul de Conduită al Parlamentului European permite în principiu europarlamentarilor să mai desfăşoare şi alte activităţi pe lângă cea politică, chiar şi remunerate, cu condiţia să nu intre în conflict cu demnitatea publică şi să fie declarate corespunzător.

Ferber, fondator al PeopleFinancials şi aparent sprijinitor al CFinancials, a replicat că nu a completat în declaraţia sa de interese financiare legăturile cu cele două fundaţii întrucât nu este remunerat de acestea.

Eurodeputatul Fabio de Masi (Germania, GUE/NGL) a subliniat însă că acest aspect nu îl absolvă pe Ferber de vină.

„Nu contează dacă domnul Ferber a oferit servicii financiare legate de MiFID II în schimbul unei remuneraţii sau pro bono. Chiar şi dacă cineva ar fi neplătit, lobby-iştii recompensează adeseori aceste activităţi cu joburi avantajoase la finalul mandatului său. Prin urmare, domnul Ferber ar fi trebuit să declare conflictul său de interese şi nu ar fi trebuit să deţină responsabilitatea pentru această prevedere legislativă.”

Sursa foto: Facebook/Markus Ferber

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu