“Patrimoniul cultural prin operele lui Constantin Brâncuşi” – Simpozion judeţean
Simpozion judeţean: “Patrimoniul cultural prin operele lui Constantin Brâncuşi”, organizat la data de 29 septembrie 2017
Locaţia: Amfiteatrul Colegiului Tehnic Motru
Participanți: 20 de profesori și 85 de elevi
Școli participante cu eseuri și desene realizate de elevii și profesorii din județele Gorj și Mehedinți: Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Colegiul Național Spiru-Haret Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Tulburea; Școala Gimnazială Padeș; Școala Gimnazială Slivilești; Școala Primară Dealul Viilor; Școala Gimnazială Șovarna; Școala Gimnazială Corcova.
“Cel mai adevărat infinitiv lung cel care acoperă pământul întreg şi vieţile oamenilor laolaltă, după cum se întinde peste tăriile cerului: e tăcerea. Dintre tăceri, Brâncuşi a ales-o pe cea mai adâncă, mai grăitoare decât toate, tăcerea omului, şi-a sculptat-o. A tăcea – tăcere, ce lung infinitiv! Vreo mie şi ceva de ani se făcuse el neauzit aici («boicotul istoriei» spunea cineva), în lumea în care avea să se desprindă, cu stâlpi de pridvoare şi cu vorbe cu tot, Brâncuşi”. (Constantin Noica, Creaţie şi frumos în rostirea românească)
Prin intermediul simpozionului județean “Patrimoniul cultural prin operele lui Constantin Brâncuşi”, membrii echipei “Infinitul Păsării Măiastre”/ “Infinity of the Bird in Space” și-au propus să exploreze dimensiunea artistică, socială și spirituală a operelor și gândirii lui Constantin Brâncuși, cu scopul de a contribui în mod direct la formarea și consolidarea solidarității şi coeziunii sociale, care transcende clivajele, barierele, stereotipurile dintre cetățenii comunității europene.
Sub coordonarea profesorilor Mihaela Cristina Crăciunescu și Nicolae Ruşeţ, elevii de la Colegiul Tehnic Motru și-au propus ca prin intermediul simpozionului să interacționeze cu elevii și profesorii din Gorj și Mehedinți, pentru a crea un cadru deschis de comunicare și cooperare în vederea promovării operelor și filosofiei lui Constantin Brâncuși. Opțiunea pentru opera și gândirea Constantin Brâncuși rezidă în influența pe care marele sculptor o generează în spațiul european.
Directorul Casei de Cultură a Municipiului Motru, domnul Daniel Popescu, a felicitat interesul elevilor motreni de a disemina activitățile din proiect, precum și relevanţa, originalitatea și creativitatea lucrărilor premiate. Momentul culminant a fost reprezentat de transmiterea în limba romana/engleza a unei fraze prin intermediul căreia fiecare membru al echipei a transmis participanților mesajul pentru o Europă unită și dinamică.
Elevii Rușeț Maria, Alexandru Guţoiu și Eduard Stoicaru au prezentat într-o manieră artistică două scurtmetraje despre opera sculptorului Constantin Brâncuși și despre activitățile realizate în cadrul proiectului Euroscola.
Directorul Colegiului Tehnic Motru, Adela Lelia Rușeț, împreună cu directorul adjunct Mariana Tutunaru, i-au încurajat pe elevi să se implice în continuare în activități de promovare a patrimoniului cultural european, pentru a reprezentarea prin artă a principiilor și valorilor care stau la baza proiectului UE.
Pentru a sublinia importanța dinamismului și creativității în cadrul UE, membrii echipei Infinity of the Bird in Space, sub coordonarea doamnei Melania Pop, au realizat un dans modern în curtea Colegiului Tehnic Motru.
Prin intermediul simpozionului, elevii de la Colegiul Tehnic Motru au adus o contribuție proprie la discuțiile privind viitorul Uniunii Europene, considerând faptul că integrarea europeană se realizează cu ritmuri și intensități ridicate, ce transcend identitățile naționale, în momentul în care patrimoniul cultural al statelor membre contribuie la formarea unei singure identități, în cadrul căreia să se regăsească toți cetățenii statelor membre: Identitatea Europeană! Pentru că doar așa cauzele populismului, euroscepticismului și terorismului pot fi înlăturate…
Simpozion judeţean Patrimoniul cultural prin operele lui Constantin Brâncuşi
Articol realizat de membrii echipei Infinity of the Bird in Space, Colegiul Tehnic Motru.
fără comentarii
Fii primul care comentează