În cadrul proiectului EUROSCOLA, membrii echipei Infinity of the Bird in Space de la Colegiul Tehnic Motru şi-au propus să promoveze către comunitate opera lui Constantin Brâncuși. Cu această ocazie, elevii şi-au propus să realizeze interviuri tematice pentru a informa cititorii cu privire la influenţa lui Constantin Brâncuşi în spaţiul european.

Adrian-Marcel Tudor-Drăghici, viceprimar al Municipiului Târgu-Jiu, ne oferă o imagine de ansamblu despre noile demersuri pentru buna întocmire a dosarului Ansamblului Calea Eroilor pentru UNESCO, în interviul pe care l-a oferit membrilor echipei Infinity of the Bird in Space de la Colegiul Tehnic Motru, pentru Europunkt.

1

Infinity of the Bird in Space: Pentru început, vă rog să ne spuneți care este stadiul actual în care se află dosarul privind includerea Ansamblului Calea Eroilor în patrimonial UNESCO. Totodată, care sunt șansele pentru primirea unui răspuns pozitiv din partea UNESCO?

Adrian Tudor: Dosarul UNESCO este întocmit de Institutul  Național al Patrimoniului, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii. În acest moment I.N.P. are un contract cu un expert internațional în patrimoniul mondial, Barry Gamble – acesta este și coordonatorul dosarului. Barry Gamble are o vastă experiență în scrierea de nominalizări și înscrierea de situri în lista Patrimoniului Mondial. State precum Marea Britanie, Japonia, Germania și Polonia au colaborat și colaborează cu acest expert.

Noul termen de înaintare a dosarului este ianuarie 2018, până atunci se face o depunere preliminară pentru verificarea conformității, în toamna acestui an. Șansele pentru un răspuns pozitiv țin de întocmirea dosarului, de susținerea și prezentarea sa în fața experților și de lobby politic. Trebuie spus că are mare importanță acest aspect, dar nu doresc să expun detalii în acest sens.

Credem că unicitatea Ansamblului „Calea Eroilor”, aceea că orașul este inclus în ansamblu, va fi punctul forte al dosarului.

Care este termenul pe care îl preconizați pentru finalizarea dosarului și primirea unui răspuns?

Anul 2019 va oferi răspunsul, sperăm să fie unul pozitiv.

Care sunt principalele argumente prezentate în cadrul dosarului privind includerea Ansamblului Calea Eroilor în patrimonial UNESCO? Care este valoarea de patrimoniu cultural a operelor lui Constantin Brâncuși?

Am spus mai devreme despre unicitatea acestui ansamblu și aș mai aduce în discuție și faptul că în rândul sculpturilor moderni, nimeni nu a realizat o fuziune perfectă între cele două domenii – sculptură și arhitectură. Orașul devine gazda unui ax de procesiune.

Care sunt obstacolele pe care le identificați în vederea finalizării acestui demers?

Este un efort comun al mai multor instituții, sper ca eventualele schimbări politice să nu afecteze demersurile noastre, sper să înțeleagă toți decidenții că este un proiect național, nu o ambiție locală.

Care este sprijinul pe care Primăria Târgu-Jiu l-a primit de la instituțiile statului în vederea întocmirii dosarului pentru UNESCO? Care sunt demersurile realizate de Primăria Târgu-Jiu în vederea bunei întocmiri a dosarului?

Nu Primăria Târgu Jiu întocmește dosarul, deci primăria sprijină demersul făcut de INP, asigură documentația (PUZ, cadastre, fotografii, documente vechi, tratate de specialitate).

Punerea în valoare a Căii Eroilor ca un tot unitar este un proiect al Primăriei, știți că există acum un proiect de amenajare a Căii Eroilor, amenajarea Parcului Central. Foarte important aici este de menționat faptul că am facilitat întâlniri ale experților cu membrii consiliului științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Care au fost principalele concluzii ale dezbaterii din 28 iulie, cu tema “Includerea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu în patrimoniul UNESCO”?

Încrederea în acest proiect, toți au concluzionat că suntem pe drumul cel bun.

Coloana Infinitului

Coloana Infinitului

Interviu realizat de membrii echipei Infinity of the Bird in Space, Colegiul Tehnic Motru.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu