Potrivit unor oficiali ai SUA și ai altor state occidentale, citați de Wall Street Journal, hackeri ruși au încercat în mod repetat să obțină controlul asupra smartphone-urilor celor 4000 de militari ai NATO dislocați în Polonia și țările baltice pentru a descuraja o eventuală agresiune rusă în estul Europei. Acțiunea, care prin amploarea ei demonstrează că este de fapt inițiată de statul rus, vizează colectarea de informații de nivel tactic și operativ, estimarea capacității de luptă a trupelor NATO și intimidarea soldaților occidentali din Europa de Est.

Operațiunile de atac cibernetic constau în acțiuni desfășurate împotriva conturilor de social media ale militarilor, atât prin metode consacrate de tip phishing, cât și prin utilizarea unor antene speciale pentru interceptarea datelor trimise de telefoanele inteligente.

Primele semnale ale operațiunii rusești ar fi început în ianuarie, când soldații estonieni cantonați la granița cu Estonia au început să se plângă că telefoanele lor se comportă ciudat. De pildă, un militar estonian a raportat că telefonul său a început să ruleze din senin o melodie hip-hop pe care nu o descărcase niciodată. Atacurile au fost îndreptate ulterior asupra militarilor occidentali disclocați în zona baltică.

„Rusia a căutat întotdeauna să ţintească militarii NATO pentru exploatare informativă”, a explicat Keir Gilles, cercetător asociat al Programului Rusia şi Eurasia, derulat de Chatham House.

„Dar o asemenea campanie de hărţuire şi intimidare este fără precedent în ultima vreme”, a mai spus expertul contactat de Wall Street Journal.

Sursa foto: MIT Technology Review

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu