Prim-ministrul olandez, liberal-democratul Mark Rutte, va anunţa la începutul săptămânii viitoare formarea unui nou cabinet, după negocieri care au durat 6 luni. Noul cabinet este unul bazat pe compromisuri majore între forţele politice de coaliţie, cu o majoritate fragilă în Parlament şi cu adversari politici foarte hotărâţi să i se opună.

Rutte, care domină scena politică de cel puţin 7 ani, de când a ajuns întâia dată la guvernare, a reuşit în cele din urmă să alăture coaliţiei formate din partidul său, Partidul Libertăţii şi Democraţiei (VVD, centru-dreapta), şi Apelul Creştin Democrat (CDA, centru-dreapta), încă două formaţiuni, aparent ireconciliabile, liberalii de la D66, şi evanghelicii de la Uniunea Creştină.

Liberalii, favorabili unei mai mari integrări europeni şi doritori să extinde dreptul de euthanasie, de la cei cu boli în faze terminale, al toţi cei care doresc să îşi pună capăt existenţei, indiferent de motiv, au declarat chiar în timpul negocierilor că nu vor încheia vreo înţelegere cu Uniunea Creştină, din cauza poziţiei acesteia conservatoare şi moderat eurosceptice.

Totuşi, abilul Rutte a reuşit să aducă cele două formaţiuni la un numitor comun şi se pregăteşte acum să guverneze având o majoritate de un singur vot în Parlamentul olandez.

Sarcina nu va fi deloc una uşoară şi pentru că opoziţia este extrem de hotărâtă în a pune probleme unui executiv şi aşa extrem de şubred. Pe de o parte, cele trei formaţiuni de stânga din Parlament, care au pierdut mult teren ca urmare fie a cooptării lor la guvernare, în vechile cabinete Rutte, fie a obstinaţiei cu care au refuzat să coopereze între ele, vor să îşi recâştige electoratul dezamăgit, prin opoziţia fermă faţă de coaliţia de centru dreapta care s-a profilat.

Pe de altă parte, PVV, partidul eurosceptic şi anti-imigraţionist al lui Geert Wilders, a doua forţă în alegerile parlamentare din martie, vrea să demonstreze lui Rutte că a făcut o teribilă greşeală pentru că nu l-a cooptat la guvernare. Pe eşichierul de dreapta din Olanda se mai profilează însă o nouă forţă radicală, care ar putea fi încă şi mai periculoasă decât partidul lui Wilders – Forumul pentru Democraţie, cu două locuri în Parlament, condus de Thierry Baudet, un tânăr universitar cu un puternic discurs anti-partide tradiţionale, anti-imigraţie şi anti-UE, deşi cu o viziune mai moderată decât cea a PVV privind valenţele politice şi sociale ale Islamului.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu