Nu pot spune că știu cum stau lucrurile în politica românească, dar când vine vorba de etos, partidul de guvernare punctează, mai mereu, decisiv.

Comunicatorii lor știu un lucru simplu: înainte să spună ceva, chiar dacă de cele mai multe ori e ceva fără noimă, își atrag mereu de partea lor audiența. Sunt atenți să construiască ceea ce romanii numeau în antichitate bona fides; știu că felul cum te prezinţi este fundaţia pe care se clădeşte restul. Își atrag de partea lor ascultătorii și privitorii, le sugerează că nu sunt cu nimic mai presus decât ei, că împărtășesc idealuri și valori comune, cu toate că detaliile la o privire mai atentă i-ar trăda imediat. Asta este etosul, cu el se face conexiunea! Numai așa se controlează şi se direcţionează felul în care un mesaj este și trebuie să fie primit!

De pildă, astăzi la intrarea în ședința CEx a PSD, unde se tranșează remanierea guvernamentală dorită de premier, Gabriela Firea, Primarul Bucureștiului, a punctat hotărât: “Cred că toate acţiunile noastre trebuie să fie îndreptate către români. Să nu uităm că cetăţenii acestei ţări au mare încredere în noi şi ne-au votat, ne-au ales pentru a munci atât în administraţia publică locală, cât şi cea centrală.”

Rovana Plumb, Ministrul Fondurilor Europene, pusă pe lista remanierii pentru că are probleme penale a spus și ea cu tărie: “Pentru noi e importantă stabilitatea ţării şi punerea în aplicare a programului de guvernare.”… desigur, în folosul oamenilor! Nici urmă de ținut de scaun în văzul lumii pentru că, în definitiv, nu poporul decide.

La fel, secretarul general al partidului, a spus ca “Pentru PSD, în acest moment mai importantă este stabilitatea ţării, programul de guvernare şi ceea ce ne-am angajat să facem”… desigur, totul pentru oameni!

O retorică aproape desăvâșită; am auzit declarațiile și bănuiesc că au avut cu toții un text pe care au mai improvizat puțin. Sunt vorbe goale, dar abile și cinic strecurate la începutul oricărei declarații. Lasă impresia că mai există oameni politici cărora chiar le pasă de nevoile poporului. Nu contenesc să amintească că-și vor îndeplini promisiunile, cu toate ca prăpastia dintre realitate și acestea se adâncește în fiecare clipă.

Și pentru că dau dovadă de clarviziune, având capacitatea să-și pregătească din vreme eșecul, acești oameni găsesc țapi ispășitori. Aș aminti aici Uniunea Europeană, care se tot amestecă în treburile noastre și DNA care îi sâcâie neincetat pe cei aleși să slujească poporul.

Partidele din opoziție, până și cei câțiva din partidul de guvernământ care ar vrea să facă altfel, ajung să ia în brațe țapii ispășitori și să defileze cu ei. Niciun folos pentru că oamenii înțeleg că în calea bunăstării promise se află Uniunea Europeană și justiția. În logica asta, cum se ivește un personaj providențial cu un program salvator, cum forțele răului încearcă să-i oprească avântul.

Avem o situație ciudată. Se dovedește funcțional un etos golit de orice conținut, iar ceea ce ar trebui să ne unească și să ne ghideze direcția este trecut la categoria dușmanii poporului. Nu înțeleg deloc ce ce lucrurile stau astfel. Nu valorile europene, cinstea și responsabilitatea ar trebui să fie principalii piloni pe care să ne construim viitorul?

 
 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu