Expertul occidental Andreas Umland atrage atenţia că „provincialismul strategic” al unor state membre NATO şi UE din estul Europei, precum România, Ungaria, Slovacia sau Polonia, care aşteaptă impulsuri strategice din Vest, le poate cauza probleme în cazul escaladării tensiunilor din „zona gri” a continentului european: Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Caucazul de sud.

Într-un editorial pentru Carnegie Europe, Umland atrage atenţia asupra înaltului potenţial de destabilizare din ţări precum Ucraina şi Republica Moldova, aflate în mijlocul confruntării dintre Vest şi Rusia, evocând de exemplu scenariul în care Moscova va fi nevoită să atace Ucraina pentru a asigura o legătură terestră cu Crimeea, în cazul nefuncţionalităţii podului de peste Strâmtoarea Azov.

Orice destabilizare de acest fel din regiune poate avea un impact grav asupra ţărilor membre NATO şi UE din imediata vecinătate, precum România. Cu toate acestea, elitele din Bucureşti, Budapesta, Bratislava sau Varvoşia, ale căror ţări vor fi cele mai afectate de o deteriorare masivă a situaţiei din Ucraina, gândesc provincial, aşteptând influxuri strategice din partea Occidentului şi omiţând să îşi coordoneze acţiunile.

Andreas Umland este un cercetător german specializat în geopolitică şi relaţii internaţionale, asociat în prezent Institutului pentru Cooperare Euro-Atlantică din Kiev. În 2016, a fost prezent în România la o conferinţă de profil organizată la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.

Sursa foto: Europunkt

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu