Alegerile anticipate din Austria s-au soldat cu victoria dreptei moderate, conduse de actualul ministru de externe, Sebastian Kurz, 31 de ani, care va deveni astfel cel mai tânăr şef de guvern din lume, la momentul actual. Locul 2 este disputat de social-democraţii actualului cancelar Christian Kern şi de extrema dreaptă, condusă de Heinz Christian Strache, care are şanse mari să intre la guvernare.

Rezultatele înregistrate duminică la vot, conform exit-poll-urilor sunt următoarele:

  1. ÖVP (dreapta moderată) – 31,6%
  2. SPÖ (stânga moderată) – 26,9%
  3. FPÖ (extrema dreaptă) – 26,0%
  4. NEÖS (liberali, centru) – 5,1%
  5. PILZ (verzi, stânga) – 4,3%

Rezultatele finale urmează să fie cunoscute abia joi, când vor fi numărate şi toate cele aproape 900.000 de voturi prin corespondenţă. Prezenţa la vot a fost de 79,4%.

În ultimii 10 ani, Austria a fost condusă de o mare coaliţie ÖVP-SPÖ, dar în mai, şi ca urmare a neînţelegirlor cu noul cancelar social-democrat Christian Kern, Sebastian Kurz, poreclit „copilul minune” al politicii austriece, a decis să provoace alegeri anticipate. Preluând teme ale extremei drepte precum stoparea imigraţiei şi a imixtiunii Bruxelles-ului în deciziile de politică internă de la Viena, Kurz a mizat pe o victorie în alegeri, ceea ce s-a şi întâmplat.

Acum este de aşteptat ca ÖVP să încheie o coaliţie de guvernare cu FPÖ, partid de extremă dreaptă condus de Heinz Christian Strache, pe baza afinităţilor de politică externă şi în privinţa migraţiei. O asemenea alegere ar provoca noi probleme Bruxelles-ului, cu încă un stat din Europa Centrală alunecând pe panta anti-imigraţionistului şi euroscepticismului.

Aceeaşi formulă de guvernare s-a mai înregistrat în Austria între 2000 şi 2007. În 2000, Austria a fost supusă izolării diplomatice timp de 7 luni de restul statelor UE, până când liderul de la acea vreme a partidului, Jörg Haider,  cu declarate simpatii neo-naziste, a decis să nu facă parte din guvern. Este puţin probabil ca scenariul din 2000 să se mai repete într-o Europă care „a normalizat” prezenţa extremei dreapta în prim planul politicii.

Sursa: ÖRF

Sursa foto: Facebook/Sebastian Kurz

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu