Trupele federale irakiene şi miliţiile şiite susţinute de guvernul de la Bagdad au intrat în regiunea petrolieră Kirkuk, pentru restabilirea controlului federal, ceea ce a condus la ciocniri cu forţele militare kurde peshmerga, în ceea ce ameninţă să se transforme într-un nou conflict armat în Orientul Mijlociu.

Premierul irakian Haider al-Abadi este cel care a dat ordinul ca trupele să obţină din nou controlul asupra regiunii Kirkuk, ocupată în urmă cu trei ani de forţele armate ale Republicii Autonome Kurdistan, după înfrângerea Statului Islamic. Luna trecută, kurzii au desfăşurat un referendum pentru proclamarea independenţei faţă de guvernul de la Bagdad, care a înglobat şi regiunea Kirkuk. Referendumul nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională.

Consiliul Kurd de Securitate Regională a anunţat că, odată cu intrarea în regiune a miliţiilor şiite, au izbucnit schimburi de focuri în urma cărora trupele peshmerga au distrus cinci vehicule blindate. Kurzii acuză că şiiţi irakieni sunt susţinuţi şi de Iran.

Sursa: AAP

Sursa foto: Facebook/ Peshmerga

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu