Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a lansat luni un apel ‘la dialog’ către kurzi și guvernul de la Bagdad, implicaţi într-un conflict pentru controlul provinciei irakiene Kirkuk, informează Agerpres.

Mogherini a făcut cunoscut apelul UE printr-un comunicat de presă, emis în urma unei convorbiri telefonice cu premierul irakian Haider al-Abadi. Potrivit comunicatului, oficialul european „așteaptă ca toate părțile să se așeze la masa negocierilor și să angajeze în dialog”, în condiţiile în care este îngrijorat de „operaţiunile militare ale forţelor federale irakiene şi de confruntările care au fost semnalate”.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că SUA nu se vor angaja în conflictul dintre cei doi aliaţi în lupta împotriva Statului Islamic.

„Nu luăm parte, dar nu ne place faptul că se luptă unul cu altul. Avem relații foarte bune cu kurzii de mulți ani, după cum știți, și suntem, de asemenea, de partea Irakului, chiar dacă nu ar fi trebuit să fim acolo”, a spus președintele SUA, într-o conferință de presă.

Forţele federale irakiene şi miliţiile şiite susţinute de Bagdad au întrat luni dimineaţa în provincia Kirkuk, bogată în petrol, pentru a prelua controlul de la trupele kurde peshmerga, prezente în regiune din 2014, după respingerea Statului Islamic. Avansarea federală în regiune a produs ciocniri armate localizate între cele două părţi şi o majorare sensibilă a preţului petrolului pe bursele internaţionale.

Autorităţile kurde au organizat referendumul din 25 septembrie de obţinere a independenţei faţă de Bagdad, nerecunoscut de comunitatea internaţională, şi în provincia Kirkuk.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu