Un clasament al universităţilor din Estul Europei şi Asia Centrală, realizat de QS Quacquarelli Symonds, agenţie de analiză a învăţământului superior la nivel global, relevă faptul că instituţiile de învăţământ superior din România de află doar de la poziţia 30 în jos, cele mai bine clasate fiind Universitatea din Bucureşti, pe 39, şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, pe 42.

Ele sunt urmate de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (61). Universitatea de Vest din Timişoara (71), Academia de Studii Economice din Bucureşti (76), Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi (88), Universitatea Politehnică din Bucureşti (109), Universitatea Politehnică din Timişoara (121) şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (128). Celelalte universităţi din România se situează dincolo de locul 150, pe locuri nedepartajate. În total, în top au intrat 16 universităţi româneşti.

Topul este condus de Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova (locul 1, Rusia), urmată de Universitatea de Stat Novosibirsk (locul 2, Rusia) şi de Universitatea din Tartu (locul 3, Estonia). În primele zece clasate se mai numără Universitatea de Stat din Sankt Petersburg (locul 4, Rusia), Universitatea Carol din Praga (locul 5, Cehia), Universitatea din Varşovia (locul 6, Polonia), Universitatea Bogazici (locul 7, Turcia), Universitatea Tehnică din Praga (locul 8, Cehia), Universitatea Tehnică a Orientului Mijlociu (locul 9, Turcia) şi Universitatea Naţionala Kazahă Al-Farabi (locul 10, Kazahstan).

În top 30, se regăsesc în total 8 universităţi din Rusia, 6 universităţi din Turcia, 4 universităţi din Cehia, câte 3 universităţi din Polonia şi Ungaria,  câte 2 universităţi din Estonia şi Kazahstan, câte 1 universitate din Belarus şi Lituania.

În metodologia de calcul a clasamentului s-au folosit următoarele criterii metodologice.

  1. Reputaţia academică
  2. Reputaţia în rândul angajatorilor
  3. Raportul facultate/student
  4. Articole pe facultate
  5. Citări pe articol
  6. Gradul de internaţionalizare a Facultăţii
  7. Procentajul profesorilor deţinători ai unui doctorat
  8. Gradul de internaţionalizare a studenţilor
  9. Impactul web.
 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu