Deşi preşedintele american Donald Trump a câştigat alegerile din 2016 cu promisiunea că va reduce corupţia de la nivelul instituţiilor publice din SUA, doar una dintre cele cinci măsuri propuse în campanie a fost implementată, la un an de la victorie. Mai mult, toate proiectele de lege înaintate de congresmeni pe această temă nu au trecut de faza lucrului pe comisii, informează Politico.

Cu puţină vreme înainte de alegerile de anul trecut, candidatul Donald Trump a prezentat o serie de reforme privind lobby-ul pe lângă instituţiile americane pe care intenţiona să le pună în practică dacă va fi ales preşedinte, pe care le-a pus sub sloganul foarte popular „Drain the Swamp” („Secăm mlaştina”).

În principiu, Trump propunea cinci măsuri importante:

– un ordin executiv care să interzică oficialilor din administraţie să facă lobby timp de 5 ani după încheierea activităţii în instituţiile statului, ordin care să fie apoi transformat de Congres în lege;

– introducerea interdicţiei pe viaţă pentru oficialii din administraţie de a face lobby pentru guverne străine;

– interdicţia pentru membrii Congresului şi staff-ul acestora să facă lobby timp de cinci ani după finalizarea mandatului;

– extinderea definiţiei lobby-ului pentru a închide „portiţele” legislative de care se folosesc în prezent oficialii americani din administraţie;

– interdicţia pentru lobbiştii în favoarea intereselor străine de a face donaţii în campaniile electorale.

După un an de mandat, Trump şi-a respectat doar promisiunea de a interzice foştilor oficiali din administraţie să facă lobby pentru guverne străine, deşi nu este clar cum va fi pusă interdicţia în practică.

Mai mult, niciunul din cele câteva proiecte de lege introduse în dezbatere de congresmeni republicani sau democraţi pentru a legifera mai strict lobby-ul, nu a trecut de faza discuţiilor în comisiile de profil.

Potrivit organizaţiei Center for Responsive Politics, cheltuielile cu lobby-ul la Washington au totalizat 1,7 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2017, cea mai mare sumă după 2012.

Şi alţi preşedinţi americani în afara lui Donald Trump, precum Ronald Reagan sau Barack Obama, au avut agende de reducere a dimensiunilor lobby-ului şi ale corupţiei, fără rezultate notabile.

 

 

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu