Noi paragrafe date publicităţii din cartea autobiografică a fostului premier britanic Gordon Brown relevă îngrijorarea acestuia privind apariţia unei noi crize financiare similare celei din 2008. Brown arată că vinovaţii pentru criză au scăpat nepedepsiţi, iar sistemul financiar nu a fost reformat.

„2009 s-a dovedit a fi punctul de schimbare în care istoria a eşuat însă să se schimbe”, subliniază premierul laburist în cartea sa My Life, Our Times, făcând referire la faptul că statele nu au reuşit să impună metode de responsabilizare a bancherilor.

„Dividendele şi plata de astăzi a bancherilor reprezintă aproape aceeaşi proporţie în veniturile unei bănci ca înainte de criză”, a tras un prim semnal de alarmă Brown.

„Dacă bancherii care acţionează fraudulos nu sunt trimişi la închisoare, bonusurile lor nu sunt date înapoi, bunurile lor confiscate, persoanele lor excluse de la a mai practica în domeniu, nu vom face decât să dăm undă verde unor comportamente riscante similare, care să aibă doar noi forme”, a spus fostul oficial, dând exemplul negativ al lui Fred Goodwin, fostul şef al Royal Bank of Scotland, care a scăpat nepedepsit cu toate beneficiile sale, în ciuda responsabilităţii pentru dimensiunile crizei din Marea Britanie.

Brown atrage atenţia că sistemul financiar internaţional nu a fost reformat şi că o nouă criză este iminentă.

„Puţin s-a schimbat de la promisiunea din 2009 că vom introduce ordinea în sistemul financiar. Băncile care erau considerate „prea mari să se prăbuşească”, astăzi sunt încă şi mai mari decât atunci”, avertizează fostul premier laburist.

„La fel, cu o monitorizare inadecvată a serviciilor bancare din umbră, cu noi instrumente financiare, exotice, precum obligaţiile de împrumuturi colateralizate (collateralised loan obligations – CLO) şi fără niciun sistem de avertizare timpurie, sunt unele organisme de reglementare care mărturisesc că riscurile s-au transformat şi s-au deplasat în afara sistemului bancar formal şi că, dacă va veni noua criză, nu vor şti ce este datorat, de cine şi către cine”, a mai explicat Brown.

Sursa: The Independent

Sursa foto: Irish News

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu