Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat un împrumut de 50 milioane euro, garantat prin Planul Juncker, companiei româneşti de transport de gaze naturale, Transgaz, pentru a finanța construirea unei noi conducte în România, parte a gazoductului european BRUA (Bulgaria – România -Ungaria – Austria).

Conducta, cu o lungime de 478 kilometri, va avea ca extremități localitățile Podișor, în Giurgiu, și Recaș, în Timiş. În punctul Podişor, ea va deservi atât conexiunea cu Bulgaria, cât şi un alt tronson, început în februarie 2017, care va străbate Dobrogea şi o va lega de exploatările de gaze pe care OMV Petrom şi ExxonMobil le au în Marea Neagră.

Acordul de împrumut a fost posibil datorită sprijinului oferit de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiții pentru Europa, denumit în presă şi Planul Juncker. Proiectul este unul de importanță majoră pentru promovarea integrării pieței energetice europene și a securității energetice în România și în întreaga regiune.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a subliniat importanţa proiectului şi a încurajat alte proiecte similare de investiţii:

„Acest proiect transfrontalier va duce la creșterea competitivității, acest lucru fiind în beneficiul consumatorilor. De asemenea va duce la crearea de mii de locuri de muncă în regiune, principalul obiectiv al Planului Juncker. Combinarea finanțării FEIS cu alocarea de fonduri prin Facilitatea de interconectare a Europei (MIE) a ajutat la demararea acestui proiect. Încurajez și pe alți promotori de proiecte să analizeze posibilitatea de a combina sursele de finanțare pentru planurile lor de investiții.”

Potrivit datelor pentru luna octombrie 2017, se așteaptă ca Planul de investiții să mobilizeze fonduri în valoare de 240,9 miliarde euro în întreaga Europă și de aproape un  miliard în România. Circa 21% din aceste investiții sunt realízate în sectorul energetic.

Sursa: Comisia Europeană

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu