Senatorul american Bernie Sanders a comentat pentru The Guardian pe marginea scandalului Paradise Papers, arătând că el relevă tendinţa actuală de transformare a lumii într-un sistem oligarhic, condus de un grup de miliardari.

Inf. 515 - Bernie Sanders

Îmbogăţirea excesivă a celor deja bogaţi şi a marilor companii, prin ocolirea plăţii impozitelor folosind paradisurile fiscale, este „marea problemă a timpurilor noastre”, a spus Sanders, care a arătat că ea nu este doar o problemă a SUA, ci a guvernelor din întreaga lume.

„Marea problemă a timpurilor noastre este transformarea rapidă către o oligarhie internaţională în care o mână de miliardari deţin şi controlează o parte semnificativă a economiei globale. Paradise Papers arată cum aceşti miliardari şi corporaţiile multinaţionale devin mai bogate, ascuzându-şi averea şi profiturile şi evitând să îşi plătească partea lot corectă de taxe”, a mai comentat senatorul democrat, fost concurent intern pentru poziţia de candidat a Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din SUA.

13,4 milioane de documente aparţinând unor companii juridice şi de consultanţă în vederea înregistrării afacerilor în 19 paradisuri fiscale au fost date publicităţii duminică, punând într-o lumină nefavorabilă numeroşi lideri, înalţi oficiali şi vedete din întreaga lume. Scandalul „Paradise Papers” izbucneşte la doar un an şi jumătate după o scurgere de informaţii asemănătoare, „Panama Papers”, şi ridică întrebări serioase asupra moralităţii elitelor politice şi culturale ale lumii.

Printre persoanele foarte cunoscute cu investiţii prin firme offshore se numără regina Elisabeta I a Marii Britanii, secretarul de comerţ al SUA, Wilbur Ross, preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, artistul irlandez Bono, pilotul britanic de Formula 1, Lewis Hamilton, europarlamentarul lituanian Antanas Guoga şi alţii. Între companiile cu reputaţia şifonată de noile dezvăluiri se numără Apple şi Nike.

Sursa foto: Facebook

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu