Ţările nordice au convenit luni, la Helsinki, să intensifice cooperarea în domeniul apărării și schimburile de informații despre supravegherea aeriană, pe fondul asertivităţii sporite a Rusiei în regiune, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Ţările semnatare ale acordului sunt fie membre NATO (Islanda, Norvegia, Danemarca), fie neutre din punct de vedere militar, dar membre ale UE (Suedia şi Finlanda). Ele acuză agresivitatea sporită a Rusiei în nordul Europei, manifestată în special prin violarea sistematică a spaţiului aerian al acestor state.

„Vedem o Rusie agresivă care își sporește forțele, își reînnoiește echipamentele, având noi rachete în Kaliningrad. Aceasta este noua imagine în partea noastră de lume”, a spus ministrul danez al apărării, Claus Hjort Frederiksen.

Miniștrilor nordici ai apărării, participanți la reuniunea de luni de la Helsinki, li s-au alăturat marți omologii din Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania și SUA, pentru a discuta despre mediul de securitate din nordul continentului european.

Sursa foto: Al Masdar News

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu