Peste 150 de cruci medievale de piatră şi 50 de monumente eroi din judeţul Prahova au fost catalogate, digitizate şi urcate pe site-ul monumentelarascruce.ro, în cadrul unui proiect derulat în parteneriat de organizaţii neguvernamentale şi instituţii responsabile de gestionarea patrimoniului istoric şi cultural. Proiectul a vizat de asemenea şi educarea tinerilor din Prahova în spiritul respectului pentru patrimoniul local.

Proiectul „Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră şi a monumentelor de eroi din Primul Război Mondial din judeţul Prahova” a fost derulat în perioada martie-noiembrie 2017 de Asociaţia Eurocentrica, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului din România, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova şi Asociaţia Convergenţe Europene şi a beneficiat de co-finanţarea Ministerului Culturii, prin AFCN.

Proiectul a avut ca scop catalogarea, digitizarea, promovarea, protejarea şi cercetarea primară a crucilor monumentale de piatră ridicate în judeţul Prahova în secolele XVI-XIX şi a monumentelor de eroi căzuţi în timpul Primului Război Mondial, construite de comunităţile locale prahovene între 1920 şi 1940.

Cruce Jugureni

Rezultatele proiectului vor fi prezentate pe larg vineri, 17 noiembrie 2017, orele 10.30, într-o conferinţă care va fi găzduită de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, unul dintre numeroşii parteneri locali ai evenimentului. Printre cele mai notabile rezultate se numără:

  • catalogarea şi digitizarea 2D a 155 de cruci votive de piatră şi a 50 de monumente de eroi din Primul Război Mondial, din sudul şi estul judeţului Prahova;
  • realizarea a 15 imagini 3D şi RTI ale unor cruci şi monumente;
  • derularea a 5 ateliere educative în care aproximativ 200 de elevi prahoveni au participat la acţiuni de conservare şi promovare a patrimoniului imobil de pe raza localităţilor în care studiază.

Ploiesti

Bogdan Şandric, director al Direcţiei Patrimoniu mobil, digital şi intangibil din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, coordonator de proiect, a subliniat pentru Europunkt importanţa acestei acţiuni.

„Atât crucile de piatră, cât şi monumentele de eroi, sunt elemente cu o importanţă deosebită pentru comunităţile locale care doresc să îşi definească mai bine propria identitate, prin recurs la trecut şi la arta locală. Ignorat în mare măsură de publicul larg, de cercetători şi chiar de instituţiile şi legile statului, patrimoniul aflat la răscruce este adus prin acest proiect în prim plan”, a declarat Şandric.

„Intenţionăm să continuăm acest proiect şi în restul judeţului Prahova, unde am descoperit o bogăţie extraordinară de asemenea monumente, care a depăşit cu mult aşteptările noastre. De asemenea, cel puţin sub aspectul crucilor, cele mai periclitate monumente comemorative, sperăm să putem extinde acţiunile de conservare şi de promovare şi la nivelul altor judeţe din ţară”, a mai declarat expertul în patrimoniu.

Foto Gradistea

Monument Olari

Foto Calugareni

Boldesti

20171027_132309

Desen

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] „Ignorat în mare măsură de publicul larg, de cercetători şi chiar de instituţiile şi legile statului, patrimoniul aflat la răscruce este adus prin acest proiect în prim plan.” #patrimoniu #cruci #monumente #centenar#istorie #cultură http://europunkt.ro/…/galerie-foto-imaginile-2d-si-3d-ale-…/ […]

Lasă un comentariu