Specialiştii în arheologie de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) solicită public ministrului Culturii demiterea directorului instituției, Ernest Oberländer-Târnoveanu, după ce, recent, acesta a făcut unele afirmații „inacceptabile” la adresa activității lor profesionale. De asemenea, arheologii invocă drept argumente încălcarea standardelor europene și internaționale în domeniu, precum și stilul autoritar de conducere.

Conflictul dintre angajaţi şi director a izbucnit în mod deschis în urmă cu câteva zile, după vehicularea informaţiei că Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și MNIR vor plăti o recompensă de peste 32.000 de euro unui bărbat care a descoperit în 2013, cu ajutorul unui detector de metale, circa 47000 de monede otomane din prima jumătate a secolului al XV-lea. De asemenea, conflictul a fost alimentat de faptul că Oberländer s-a pronunţat în favoarea unor asemenea achiziţii, ca modalitate de păstrare pe teritoriul naţional a tezaurelor identificate de căutătorii amatori de antichităţi.

În consecinţă, 26 de specialişti în arheologie au adresat o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, în care dezavuau asimilarea căutărilor de comori cu detectoarele de metale „descoperirilor întâmplătoare”, singurele care îndreptăţesc oferirea unei recompense din partea statului. Arheologii solicitau actualizarea cadrului legislativ pentru a împiedica o asemenea echivalare, precum şi sancţiuni administrative pentru directorul MNIR, care ar fi încurajat prin luările sale de poziţie acţiunile distructive pentru patrimoniul arheologic.

În replică, Oberländer a declarat că „niciunul din cei care au semnat … nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort”, descriindu-şi colegii drept „arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic”.

Ministrul Culturii a arătat că urmează a fi adoptată o instrucţiune care să reglementeze chestiunea detectoarelor de metale şi a încercat să detensioneze conflictul de la MNIR, promiţând că se va întâlni cu angajaţii şi descriind declaraţiile directorului drept „o exprimare uşor nefericită”.

Arheologii au lansat însă luni un nou apel public către ministrul Culturii, de această dată solicitând demiterea lui Oberländer şi verificarea legalităţii achiziţiilor numismatice şi arheologice din mandatul acestuia de manager. Printre motivele solicitărilor se numără declaraţiile sale „inacceptabile” , care „aduc grave prejudicii efortului depus în ultimii 20 de ani pentru salvgardarea şi protejarea patrimoniului, prin aruncarea în derizoriu a arheologiei”, încălcarea standardelor europene şi internaţionale în domeniu, precum şi ale legilor României, dar şi „stilul domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu de coordonare a MNIR (stil susţinut şi de o parte a echipei manageriale) care presupune constant, zilnic şi la nivelul fiecărei acţiuni sau activităţi, o combinaţie de autoritarism, dictat, presiuni şi jigniri, precum şi refuzul discuţiei şi al dezbaterii”.

Apelul integral al celor 26 de specialişti în arheologie este redat în continuare:

 

Apel public adresat Domnului Lucian Romaşcanu, 
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale

Domnule Ministru,

Vă supunem din nou atenţiei, în regim de urgenţă, o situaţie pe care o considerăm gravă!

La solicitarea recentă a 26 de specialişti din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) de a se respecta prevederile conţinute în Art. 2.4 din Codul deontologic al Comitetului Internaţional al Muzeelor (ICOM), precum şi a prevederilor Convenţiei europene pentru protejarea patrimoniului arheologic (Convenţia de la Valetta (art.10 – iii), domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul general al instituţiei, a declarat public:

„… arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic”.

„Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic aşa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Şi asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei şi mai trage şi concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund”. 

Declaraţiile inacceptabile ale domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu aduc grave prejudicii efortului depus în ultimii 20 de ani pentru salvgardarea şi protejarea patrimoniului, prin aruncarea în derizoriu a arheologiei, o activitate de specialitate definită prin legislaţia naţională şi internaţională, care şi în România este subsumată noţiunii de „serviciu public”. Abordarea domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu are drept consecinţă insinuarea faptului că toată munca şi activitatea de recuperare şi de interpretare a materialităţii trecutului se poate rezolva repede şi ieftin doar apelând la amatorism.

Aceste declaraţii sunt cu atât mai grave cu cât ele sunt promovate în spaţiul public la capătul unui dezastru arheologic produs prin achiziţionarea ilegală a mii de piese descoperite cu detectorul de metale, printr-o practică pe care domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu o impus-o la MNIR, în detrimentul abordării ştiinţifice. Domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, din înaltele sale poziţii publice pe care le ocupă, a patronat autoritar, prin presiune, lipsă de dialog şi dispreţ, încălcarea legislaţiei referitoare la protecţia patrimoniului arheologic (art. 49 din Legea nr. 182/2000). În tot aceşti ani am constatat cu stupoare că Ministerul Culturii nu a efectuat nici un control al modului ilegal în care domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu a înţeles să „îmbogăţească” patrimoniul arheologic al MNIR, în ciuda sesizărilor noastre.

De asemenea, la nivel public, domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, în condiţiile în care ocupă şi funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, duce o campanie virulentă care, practic, încurajează distrugerea siturilor şi contextelor arheologice, deopotrivă cunoscute sau nerepertoriate, prin „îmbogăţirea patrimoniului muzeal” cu piese descoperite cu detectorul de metale. Nu mai pot fi tolerate astfel de abordări cantitative, după cum nu se poate accepta jignirea unei întregi categorii profesionale. Nu mai poate fi tolerată achiziţionarea pieselor cu provenienţă incertă prin acţiunile inacceptabile ale domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu. Considerăm că, fiind rezultatul unor încălcări ale legii, contractele de vânzare-cumpărare în baza cărora au fost achiziţionate piesele descoperite cu detectorul de metale sunt nule de facto.

Toate aceste acţiuni ale managerului general al MNIR se înscriu într-un context mai amplu de destructurare a activităţii de cercetare în instituţia pe care o manageriază şi de măsuri de interzicere a participării specialiştilor din această instituţie la competiţiile naţionale de proiecte (fapte pe care le-am relevat şi criticat în recenta scrisoare deschisă adresată domniei voastre, în calitate de Ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale).

Nu mai putem tolera stilul domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu de coordonare a MNIR (stil susţinut şi de o parte a echipei manageriale) care presupune constant, zilnic şi la nivelul fiecărei acţiuni sau activităţi, o combinaţie de autoritarism, dictat, presiuni şi jigniri, precum şi refuzul discuţiei şi al dezbaterii (aşa cum probează şi recentele declaraţii ale domniei sale). Conflictul şi vrajba care scindează instituţia au atins niveluri absolut nocive în perspectiva unei prestaţii pozitive în cadrul public. Nu mai putem tolera acţiunile regimului supra-birocratizat care a fost instaurat la MNIR, un regim marcat de conflicte de interese şi de dispreţ pentru disciplinele istorice şi arheologice pentru care ne-am pregătit.

Având în vedere cele menţionate, solicităm următoarele:

1. Demiterea domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu din fruntea Muzeului Naţional de Istorie a României;

2. Sesizarea Comisiei Naţionale de Arheologie pentru retragerea atestării domniei sale din Registrul Arheologilor din România, pentru încălcarea prevederilor Codului Deontologic al Arheologilor din România;

3. Înlocuirea domniei sale din fruntea Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.

4. Solicităm Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de Ordonator Principal de Credite, dispunerea unui control al modului în care s-a efectuat „îmbogăţirea patrimoniului” colecţiilor MNIR prin achiziţionarea, prin încălcarea legii, a unor piese arheologice şi numismatice descoperite cu detectorul de metale, dar şi sesizarea organelor abilitate.

5. Urgentarea demersurilor de amendare şi îmbunătăţire a legislaţiei privind patrimoniul arheologic naţional, în aşa fel încât situaţii catastrofale precum cea de la Muzeul Naţional de Istorie a României să nu se mai poată repeta în alte instituţii de profil din România.

 

Cu consideraţie,

Adela Bâltâc, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Cătălin Bem, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Ionuţ Bocan, Muzeograf, Arheolog Secţia de Arheologie, MNIR
Corina Borş, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Paul Damian, Director adjunct, Arheolog, MNIR

Alis Nicoleta Dumitraşcu, Muzeograf, Arheolog, Secţia Cabinet Numismatic şi Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, MNIR

Emil Ionuţ Dumitraşcu, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Irina Ene, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Constantin Haită, Cercetător, Arheolog, Secţia Investigaţii Fizico-chimice şi Biologice – Compartimentul Centrul Naţional de Cercetări Pluridisciplinare „Alexandra Bolomey”, MNIR

Cătălin Lazăr, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Cătălina Mihaela Neagu, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Rodica Oanţă-Marghitu, Şef Birou, Arheolog, Secţia Cabinet Numismatic şi Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, Arheolog, MNIR

Sorin Oanţă-Marghitu, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Eugen Marius Paraschiv, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Irina Petroviciu, Cercetător, Secţia Investigaţii Fizico-chimice şi Biologice, MNIR

Dragomir Nicolae Popovici, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Valentin Radu, Cercetător, Arheolog, Secţia Investigaţii Fizico-chimice şi Biologice, Compartimentul Centrul Naţional de Cercetări Pluridisciplinare „Alexandra Bolomey”, MNIR

Alexandru Raţiu, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Andra Samson, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Mihaela Simion, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Christina Elena Ştirbulescu, Muzeograf, Arheolog, Secţia Cabinet Numismatic şi Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, MNIR

Eugen Silviu Teodor, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Ovidiu Ţentea, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Mihai Vasile, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Decebal Vleja, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Mădălina Voicu, Restaurator, Arheolog, Secţia Restaurare, MNIR

Sursa foto: Facebook/MNIR

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu