Premierul britanic Theresa May a criticat luni în termeni duri acţiunile subversive ale Rusiei şi a oferit asigurări că Marea Britanie va rămâne angajată faţă de securitatea continentului european.

În discursul susținut cu ocazia banchetului oficial de investire a lordului primar al Londrei, May a susținut necesitatea ca Regatul Unit să contribuie în continuare la apărarea actualei ordini de drept internaționale față de „statele iresponsabile care caută să o erodeze”.

[vsw id=”Gs5GQ7o5cFo” source=”youtube” width=”640″ height=”344″ autoplay=”no”]

Principala ameninţare este reprezentată, în opinia premierului britanic, de Rusia, care i s-a adresat direct preşedintelui Vladimir Putin cu mesajul:

„Acţiunile Rusiei sunt cele care ameninţă ordinea internaţională de care depindem cu toţii.”

Printre acestea, May a amintit anexarea ilegală a Crimeei, „prima dată de la cel de-al doilea război mondial când un stat suveran ocupă teritorii cu forţa de la un altul în Europa”, alimentarea conflictului din Donbas, violarea repetată a spaţiului aerian aparţinând mai multor state europene, campania susţinută de spionaj şi atacuri cibernetice, instrumentalizarea informaţiei ca armă, în încercarea „de a semăna discordie în Occident şi de a submina instituţiile noastre”.

May a avertizat în termeni duri Rusia asupra acestui comportament.

„Ştim ce faceţi. Şi nu veţi reuşi. Pentru că subestimaţi rezistenţa democraţiilor noastre, atracţia de durată a societăţilor libere şi deschise şi angajamentul naţiunilor occidentale faţă de alianţele care ne leagă.”

May a anunţat că printre măsurile ce vor fi luate pentru contracararea planurilor Rusiei se numără reformarea NATO, întărirea securităţii cibernetice în Regatul Unit, consolidarea regimului fiscal astfel încât oligarhii corupţi ai Rusiei să nu îşi mai poată exporta veniturile murdare în Marea Britanie, dar şi păstrarea unui dialog astfel încât să existe şanse şi pentru „o altă cale” decât cea a întoarcerii la Războiul Rece.

De asemenea, premierul britanic a reiterat angajamentul asumat şi la Florenţa faţă de securitatea europeană, punctând că, dincolo de Brexit, Regatul Unit rămâne o naţiune europeană.

„Istoria noastră este marcată de o experienţă comună, societăţile noastre sunt formate în jurul unor valori comune, economiile noastre sunt interdependente şi securitatea noastră este indivizibilă”, a spus May.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu