Daneza Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă, beneficiază de sprijinul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru a prelua preşedinţia Comisiei Europene după finalizarea mandatului lui Jean-Claude Juncker, în 2019, anunţă Politico, citând surse de la Bruxelles.

Vestager are numeroase atuuri pentru a ocupa funcţia de preşedintă a Comisiei: este o politiciană cu experienţă, este femeie, a efectuat numeroase reforme curajoase în timpul mandatului de comisar european, fiind chiar descrisă în drept „cea mai puternică femeie din UE”.

Pe de altă parte, făcând parte din familia politică a liberalilor europeni, mai slab reprezentată numeric la Bruxelles decât popularii sau social-democraţii, şansele ei de a ocupa prima poziţie în executivul european sunt diminuate.

Susţinerea lui Emmanuel Macron, deocamdată neafiliat vreunui partid european, ar reprezenta un imens pas înainte pentru Vestager. Sprijinul lui Macron s-ar datora poziţiei pronunţat pro-europene a lui Vestager şi angajamentului ei de a reforma profund Uniunea Europeană, atitudine similară celei a preşedintelui francez.

Printre ceilalţi posibili candidaţi pentru preşedinţia Comisiei se mai numără comisarii Jyrki Katainen şi Pierre Moscovici, dar şi Michel Barnier, negociatorul şef din partea Comisiei în dosarul Brexit. În funcţie de discuţiile de la nivel înalt, este posibil ca Macron să se reorienteze spre unul dintre aceşti candidaţi sau să îşi exprime concomitent susţinerea pentru mai mulţi concurenţi.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu