Amsterdamul şi Parisul vor găzdui noile sedii ale Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi Agenţiei Bancare Europene (EBA), după Brexit, s-a decis luni în urma unui vot foarte strâns al statelor membre. Statele est-europene care nu găzduiesc până în prezent nicio agenţie, printre care şi România, au fost astfel frustrate în dorinţa lor de a atrage pe teritoriile naţionale importantele instituţii europene.

Sistemul complex de vot, cu mai multe tururi de scrutin, a adus în ultimul act al competiţiei Milanul şi Amsterdamul, pentru EMA, şi Parisul şi Dublinul, pentru EBA. De fiecare dată, în turul trei s-a înregistrat egalitate de voturi, câştigătorul decizându-se prin tragere la sorţi.

Niciuna dintre candidatele est-europene, printre care şi România, nu au trecut nici măcar de primul tur de scrutin. Dacă reprezentanţii Cehiei şi Poloniei doar au comentat dezamăgiţi, subliniind că apelul la egalitate şi solidaritate între statele membre făcut de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, în urmă cu doi ani, a fost în van, Slovacia a protestat deschis, abţinându-se de la vot în următoarele tururi de scrutin, ceea ce a şi creat situaţiile de egalitate de voturi şi necesitatea de a recurge la tragerea la sorţi.

Găzduirea agenţiilor europene înseamnă un important stimul adus economiei locale, prin crearea de locuri de muncă şi vizibilitate mai mare. Beneficiile ar fi fost ridicate mai ales în cazul EMA şi EBA, două dintre cele mai importante agenţii europene, găzduite până în prezent la Londra.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu