Dezbaterea „Centenarul Marii Uniri – identitatea națională ‘sub asediu’?”, care îi are drept invitaţi pe Vintilă Mihăilescu, Gabriela Adameșteanu, Sorin Alexandrescu, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Adrian Lăcătuș se desfăşoară sâmbătă, la Bucureşti,  în cadrul Târgului de carte Gaudeamus.

Discuţia este prilejuită, printre altele de controversele care nu au întârziat să apară în preziua aniversării Centenarului Marii Uniri.

La Guvern există un departament specializat, iar la numele Ministerului Culturii a fost adăugată sintagma “și identității naționale”. Concomitent, guvernul de la Budapesta a creat un departament la intitulat „Trianon 100” și a angajat Academia Maghiară de Ştiinţe într-un proiect de cinci ani care vizează „completarea, sintetizarea şi promovarea cunoştinţelor legate de Tratatul de Pace de la Trianon de după Primul Război Mondial.” Academia Română a lansat în luna mai a acestui an o atenționare menționând că prin acest proiect “autoritățile din Ungaria au pus la cale un plan pentru sabotarea evenimentelor prilejuite de cei 100 de ani de când Transilvania a devenit parte a României”.

Eveniment 56 - Dezbatere PeN

Este această “gâlceavă” pe teme istorice și identitare un nou prilej de manifestare a “excepționalismului românesc”? Care e poziția scriitorilor pe acest subiect? Pornind de la argumentele volumului coordonat de Vintilă Mihăilescu „De ce e România astfel?” (Polirom, 2017), evenimentul are ca obiectiv problematizarea temei identității naționale și a formelor sale de manifestare și comunicare publică ce se vor desfășura cu ocazia centenarului Marii Uniri de anul viitor. În actualul context european, marcat de populism și de Brexit, apare un moment oportun pentru discutarea poziției adoptate de scriitorii români pe tema identității naționale ‘sub asediu’.

Discuția va fi moderată de scriitorii Miruna Vlada și Caius Dobrescu.

 

Dezbaterea organizată de PEN România va avea loc, sâmbătă, 25 noiembrie, orele 19.00, în spațiul 7.7 etaj, pavilionul Romexpo, intrarea fiind liberă.

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu