Interviu / David Timiș, Growth Engine Manager (Google): “Tinerii de astăzi se confruntă cu un paradox, paradoxul alegerilor”
Munca de voluntar nu este ușoară, dar poate aduce numeroase avantaje societății, în special în cazul celor care sunt beneficiarii direcți ai efortului realizat de către voluntari. Chiar dacă dispun de o gamă diversă de opțiuni, tinerii au nevoie de îndrumare pentru a ieși din problema specifică generației lor, reprezentată de paradoxul alegerilor.
David Timiș este Growth Engine Manager în cadrul Google, unde coordonează cel mai ambițios program de training al competențelor digitale din România, Atelierul Digital. David a fost numit „Young Leader of the Year” în România în 2016 de către Revista CARIERE, și inclus în prestigioasa listă „30 Under 30” creată anual de revista Forbes, ca rezultat al muncii sale continue în promovarea educației, competențelor digitale și antreprenoriatului în rândul tinerilor. David Timiș ne vorbește despre importanța voluntariatului în rândul tinerilor, în interviul acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.
Vladimir Adrian Costea: Pentru început te rog să-mi prezinţi o imagine de ansamblu asupra dimensiunii implicării tinerilor în acțiuni de voluntariat în România. Ce ai remarcat din propria experiență?
David Timiș: Am remarcat o creștere din acest punct de vedere. Când am terminat liceul în 2010, într-un oraș mic de provincie cum este Târgu Mureșul, am realizat că epuizasem oportunitățile de voluntariat care erau disponibile la acea vreme. În schimb, am urmărit îndeaproape generația fratelui meu, care este cu 6 ani mai tânăr decât mine și care a beneficiat în perioada liceului de prezența mai multor ONG-uri care ofereau proiecte de voluntariat: Interact, Aspire for High-School, Școala de Valori și Youth Bank (lista este mai lungă, acestea sunt doar câteva exemple de organizații pe care vi le recomand cu căldură).
De ce este importantă implicarea tinerilor în activități de voluntariat?
Este foarte importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, poate fi o portiță de scăpare din rutina de la școală, de care se plâng tinerii. În al doilea rând, este o șansă grozavă de a te dezvolta personal și de a descoperi mai bine ce ai vrea să faci în viață. În al treilea rând, dar poate cel mai important, este impactul pozitiv pe care îl poți aduce în comunitatea ta, prin activitățile pe care le întreprinzi ca voluntar în cadrul unui ONG.
Care este impactul pe care voluntariatul îl are asupra educației formale și dezvoltării nonformale?
Voluntariatul îți oferă șansa să-ți dezvolți anumite competențe pe care sistemul educațional actual nu reușește să le dezvolte. Competențe precum vorbitul în public, munca în echipă, gândirea critică, etc. sunt doar câteva dintre competențele pe care din păcate prea puține sisteme educaționale reușesc să pună accentul. De aceea voluntariatul este atât de benefic, pentru că vine cu o componentă non-formală, menită să completeze educația formală.
În ce măsură identifici anumite probleme, obstacole în acest domeniul al voluntariatului?
M-am lovit de diverse probleme și eu, atât din postura de ONG-ist care lansează diverse inițiative, cât și din cea de corporatist care încearcă să le susținută. În câteva dintre proiectele de voluntariat în care am fost implicat ne-a fost foarte greu să obținem resurse, pentru că organizațiile cu care discutam păreau să nu aibă încredere în noi că putem livra ce am promis. De unde venea această lipsă de încredere am început să înțeleg abia când am ajuns să fiu de cealaltă parte a baricadei, adică acea a potențialului finanțator, când am întâlnit diverse ONG-uri care într-adevăr nu știau cum să negocieze cu o corporație. Așadar problema este de ambele părți și rezolvarea ei cred că o vină cu timpul, odată cu maturizarea sectorului ONG și cu o mai mare deschidere venită din partea sectorului privat.
Din experiența de muncă cu tinerii, care sunt aspectele care ți-au atras cel mai mult atenția, atunci când ai interacționat cu ei? Cum ai descrie tinerii de astăzi față de tinerii din alte generații? Ce se poate face pentru a-i scoate din acest blocaj?
Tinerii din ziua de astăzi se confruntă cu un paradox, paradoxul alegerilor, datorat numărului mare de oportunități care le stau la dispoziție. Dacă eu aveam de ales între două sau trei ONG-uri în care să mă implic în perioada liceului, aceștia au mult mai multe opțiuni. Asta îi determină pe unii tineri să se blocheze și să nu mai facă nici-o alegere de frica eșecului. Această teamă de eșec, cauzată de alegerile tot mai multe și diverse pe care sunt tinerii nevoiți să le facă, este o problemă specifică generației Z. Cred că pentru soluționarea ei ar trebui pus mult mai mult accentul pe consilierea în carieră de la o vârstă cât mai fragedă și pe mentorat.
În ce măsură integrarea în UE a deschis și mai multe oportunități pentru tineri în domeniul voluntariatului? În ce măsură își fructifică aceste oportunități?
Este o întrebare foarte bună. Trebuie să spun că sunt un mare susținător al ideii din spatele Uniunii Europene și cred în valorile care au stat la baza acestui proiect european. Erasmus+ este programul de care se leagă multe experiențe frumoase ale tinerilor care au beneficiat prin intermediul acestuia de șansa de a călători și de a face voluntariat în mai multe țări. În perioada studenției am fost și eu beneficiarul unei burse Erasmus, care mi-a permis să explorez o cu totul altă cultură, cea a Franței și să mă dezvolt atât pe plan personal, cât și pe plan academic. Așadar pot spune fără nici un dubiu că UE, prin intermediul programelor Erasmus+, ajută tinerii oferind o nouă dimensiune voluntariatului, o dimensiune europeană.
fără comentarii
Fii primul care comentează