Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a subliniat marți la Centrul Wilson din Washington, înaintea turneului său european de săptămâna viitoare, că angajamentul SUA față de securitatea Europei este unul de „fier”, mai ales în contextul eşecului politicii de resetare faţă de Rusia, iniţiată în trecut de Barack Obama.

„Noi, împreună cu prietenii noştri din Europa, recunoaştem ameninţarea activă a unei Rusii devenite recent resurgescente. De aceea Statele Unite şi-au consolidat angajamentele de descurajare şi apărare din Europa prin Iniţiativa Europeană de Descurajare”, a punctat Tillerson cu referire la creşterea de 1,4 miliarde de dolari a finanţării acordate pe acest palier.

Şeful diplomaţiei americane a acceptat teza lui Trump referitoare la NATO potrivit căreia o alianţă nu îşi mai păstrează rostul dacă „membrii ei sunt incapabili sau nedoritori să îşi onoreze angajamentele”, însă a subliniat în acelaşi timp că „Statele Unite vor fi primele să îşi onoreze angajamentul făcut” în cazul unei agresiuni împotriva unui stat membru.

 

 

„Avut multă treabă de făcut, dar cred că mesajul nostru către Europa este că nimic nu s-a schimbat, în ceea ce priveşte angajamentul nostru faţă de voi. Nimic nu s-a schimbat fundamental de la momentul în care am decis în urmă cu 100 de ani să intrăm în Primul Război Mondial în apărarea voastră, aceleaşi valori care ne leagă sunt încă aici”, a încheiat Tillerson.

 

 

 
 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu