Filmul documentar  „Limba noastră cea română …”, care prezintă efectele negative ale noii Legi a Educației asupra românilor din Ucraina, a fost lansat marţi de BucPress TV. Documentarul relevă indignarea românilor din Ucraina faţă de adoptarea noii Legi a Educației, care, prin art. 7, reduce în mod substanțial dreptul la studii în limba maternă pentru minorităţile din statul vecin şi acţiunile lor pentru menținerea identității lingvistice și salvarea școlilor cu predarea în limba română.

[vsw id=”ejdQn6oPriA” source=”youtube” width=”640″ height=”344″ autoplay=”no”]

În pofida acestor eforturi și străduințe, noua Lege a Educației deschide o pagină tristă a realității românești din Ucraina. Sunt descrise evenimentele legate de pichetarea Administrației Regionale de Stat Cernăuți de către românii din regiune în legătură cu adoptarea și promulgarea Legii Educației, care încalcă în mod direct dreptul la studii în limba maternă.

„Aducem mulțumiri tuturor celor implicați în realizarea filmului, celor care susțin noi proiecte media destinate românilor din Ucraina și de pretutindeni. BucPress TV este și va fi în continuare a platformă independentă de opinie românească din Ucraina. Sperăm să răsfoim această pagină tristă a realității sociale din Ucraina și să avem o altă abordare pe marginea Legii Educației din Ucraina după anunțarea  rezoluției Comisiei de la Veneția. Filmul reflectă opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori), ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina”, a comunicat Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress.

Filmul a fost realizat de echipa BucPress TV –  un proiect al ONG Centrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina. În 2017, funcționarea platformei de opinie și actualitate românească BucPress TV s-a făcut cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dar și din resurse financiare proprii ale Centrului Media BucPress.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu