URBIS, noul serviciu european de consultanță pentru orașe
“Urban Investment Support” a fost recent lansat de către Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a ajuta orașele în planificarea propriilor investiţii. Strategiile de dezvoltare urbană ar fi astfel sprijinite, iar accesul la fonduri ar fi și el facilitat.
Problema accesării finanțării rămâne în continuare una din cele mai importante greutăți cu care se confruntă orașele. Proiectele municipale individuale în domenii precum incluziunea socială, regenerarea urbană sau eficienţa energetică sunt deseori prea riscante sau sunt dezvoltate la o scară prea restrânsă pentru a avea un impact real asupra pieţei.
Totodată, accesul la finanţarea programelor urbane integrate este dificil datorită grupării acestor proiecte pe diferite sectoare. În ultimă instanţă, orașele se confruntă și cu probleme legate de limite ale împrumuturilor.
Ce face URBIS pentru orașele europene
Scopul URBIS este de a ajuta orașele să rezolve astfel de obstacole într-un mod eficient. Serviciul European va ajuta comunităţile urbane în fazele de design, planificare și implementare a strategiilor și proiectelor de investiţii prin consiliere tehnică și financiară individualizată, precum și prin oferirea unor oportunităţi alternative și inovative de finanţare.
Unul dintre obiectivele prioritare ale Comisiei Europene în acest moment este colaborarea cu orașele Uniunii pentru a asigura o calitate mai bună a vieţii.
Așadar, prin astfel de iniţiative, dezvoltarea comunităţilor urbane europene este susţinută conform principiilor sustenabilităţii, cu scopul împărtășirii informaţiei și a unei finanţări ușurate. Agenda urbană a Uniunii Europene promovează colaborarea Comisiei – a expertizei și puterii proprii – cu ministere naţionale, consilii locale și alţi actori importanţi.
Obiectivul final este de a sprijini înflorirea diferitelor proiecte solide și fezabile care abordează provocările viitorului în următorii ani.
Programul URBIS va fi alcătuit, la bază, din experţi ai serviciilor de consiliere ale Băncii Europene de Investiţii, precum și din personal aflat în statele membre. Aceștia vor putea explica și ghida procesul de îmbinare a fondurilor UE cu surse de finanţare naţionale și locale și vor putea recomanda oportunităţi inovative de finanţare.
Citeşte continuarea articolului pe UrbanizeHub, comunitatea online a oamenilor care se implică în modelarea inteligentă şi sustenabilă a viitorului oraşelor.
Devino şi tu membru UrbanizeHub folosind contul tău de Facebook și scrie un articol! UrbanizeHub publică idei despre orașele viitorului din partea oamenilor responsabili, experților în dezvoltare sau planificare urbană, academicienilor, arhitecților, etc.
fără comentarii
Fii primul care comentează