Nota trimisă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, către liderii statelor membre pentru pregătirea summit-ului de săptămâna aceasta, în care cotele obligatorii de relocare a refugiaţilor sunt desemnate drept „un eşec”, l-a înfuriat pe comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, europarlamentari şi unele state membre, precum Italia, Spania sau Grecia.

„Doar statele membre sunt capabile să gestioneze criza migraţiei într-un mod eficient. Rolul UE este acela de a oferi întregul ei sprijin, în toate modurile posibile”, se menţionează în notă, care precizează de asemenea că „sistemul de cote obligatorii s-a dovedit a avea un puternic efect de divizare, iar abordarea aceasta s-a demonstrat a fi ineficientă.”

Comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a fost primul care să răbufnească iritat.

„Poziţia mea este foarte clară. Nota pregătită de Preşedintele Tusk este inacceptabilă. Este anti-europeană şi ignoră toată munca pe care am depus-o în ultimii ani împreună. Această notă subminează unul dintre principalii piloni ai proiectului european, principiul solidarităţii. Europa fără solidaritate nu poate exista”, a precizat Avramopoulos.

 

Alte critici publice au venit din partea unor europarlamentari care susţin deschis sistemul de relocare a refugiaţilor, în timp ce iritarea a fost exprimată pe canale neoficiale de diplomaţi din ţările mediteraneene aflate în prima linie pe ruta migraţiei, dar şi de reprezentanţi ai Germaniei sau Suediei.

Pe de altă parte, poziţia lui Tusk este apreciată de Polonia, Ungaria sau Slovacia, ţări care au atacat chiar şi în justiţie, fără succes, impunerea cotelor de migranţi.

Tusk a revenit asupra notei, oferind o exprimare finală mai neutră, dar în care este păstrată ideea că mecanismul cotelor obligatorii s-a dovedit a fi ineficient.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu