În Austria a fost învestit luni dimineaţă un nou guvern, condus de Sebastian Kurz, compus din formaţiunea conservatoare ÖVP, căştigătoare în alegerile din octombrie, şi partidul FPÖ, de extremă dreaptă, al treilea în preferinţele alegătorilor austrieci.

Spre deosebire de 2000, când Viena a fost marginalizată de celelalte capitale europene şi de Bruxelles pentru cooptarea extremei dreapta la guvernare, de această dată reacţiile au fost mult mai puţin virulente.

Cu excepţia poziţiei viguroase adoptate de comisarul european pentru finanţe, socialistul francez Pierre Moscovici, care a îndemnat la vigilenţă faţă de guvernul instituit în Austria, reacţiile de la Bruxelles au fost lipsite de îngrijorare. Se speculează că acest lucru se datorează predominanţei orientării de centru dreapta la nivelul conducerii Comisiei Europene, care alege să îl sprijine pe cancelarul Kurz, din propria familie politică, în ciuda faptului că discursul acestuia a preluat mult din poziţiile extremiste ale noilor parteneri de guvernare.

În încercarea de a demonstra că guvernul său nu este unul anti-european, Kurz va face marţi o vizită la Bruxelles pentru a se întâlni cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului, Donald Tusk.

Totuşi, în pactul de guvernare încheiat între cele două formaţiuni există multe puncte care vor da bătăi de cap Bruxelles-ului, precum măsura de confiscare a bunurilor migranţilor care vor intra pe teritoriul austriac şi dorinţa de apropiere faţă de Rusia.

Sursa: Politico, EU Observer

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu