În urma solicitării Europunkt, Ministerul Finanţelor Publice din România a prezentat următoarea poziţie oficială referitoare la măsurile fiscale cuprinse în Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal:

Măsurile fiscale cuprinse în Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal au fost adoptate în Guvernul României, ele fiind parte a Programului de Guvernare, votat și adoptat de Parlament, acolo unde se află în prezent, în dezbatere. Acestea vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2018, sunt sustenabile și se regăsesc în bugetul pentru anul 2018. Reamintim faptul că,  economia românească se află în prezent într-o etapă de creștere economică susținută, înregistrând cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

Transferul sarcinii fiscale în ceea ce privește CAS și CASS de la angajator la angajat conduce, pe de o parte, la majorarea bazei de calcul asupra căreia se datorează CAS-ul de către angajat și implicit la creșterea contribuției de asigurări sociale datorată de angajat sistemului public de pensii, iar, pe de altă parte, la disciplinarea agenților economici în ceea ce privește achitarea obligațiilor la bugetul de stat, creșterea gradului de colectare a veniturilor la buget, fapt ce contribuie la reducerea deficitului înregistrat la bugetele de asigurări sociale și reechilibrarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat, care înregistrează în prezent un deficit semnificativ.

Această ordonanță aduce noutăți importante și în ceea ce privește reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora de la angajatori la angajați. Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că, din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 de puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

De asemenea, o altă simplificare adusă de această ordonanță constă în faptul că din cele 9 contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3:

  • Contribuția pentru pensie (CAS),
  • Contribuția pentru sănătate (CASS),
  • Contribuția asiguratoare pentru muncă – suportată de angajator.

Totodată, scad contribuțiile pentru situațiile în care munca se desfășoară în condiții deosebite sau speciale:

CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29% (-2,3pp)

CAS pentru condiții speciale de muncă scad de la 36,3% la 33% (-3,3pp)

Așadar, în condițiile în care angajatorul reflectă transferul sarcinii fiscale a CAS și CASS, în salariul brut al angajatului, prin majorarea corespunzătoare a acestuia:

  • Salariul net nu scade, ci, în majoritatea cazurilor se înregistrează o ușoară creștere;
  • Cheltuielile angajatorului cu forța de muncă se mențin aproximativ la același nivel;
  • Contribuțiile salariatului vor ajunge cu siguranță în bugetul asigurărilor de stat, evitându-se situația în care angajatorii nu le plătesc;
  • Încasările la buget cresc;
  • Crește gradul de conștientizare al angajaților privind necesitatea contribuțiilor pentru pensii ( Pay and you go – angajații din prezent plătesc/contribuie la plata pensionarilor aflați în plată, viitorii angajați vor contribuii la pensiile noastre). Baza de calcul a pensiilor crește;
  • Se instituie disciplina financiară, în baza acestui cadru juridic menit să descurajeze practicile de evitare a obligațiilor fiscale;
  • Se reduce numărul contribuțiilor sociale obligatorii, ceea ce contribuie la simplificarea administrării fiscale și reducerii costurilor, atât din punct de vedere al ANAF, cât și al angajatorilor.

Cetățenii care desfășoară activități independente (medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, artiștii, etc.) nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. CAS se va plăti la un venit ales, cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar CASS se va plăti la salariul minim brut pe țară. În cazul veniturilor lunare sub nivelul salariului minim brut pe țară, persoanele fizice nu au obligația să plătească CAS și CASS, însă pot opta pentru plata acestor contribuții, pentru continuitatea asigurării în sistemul de pensii și sănătate.

Sumele reprezentând CAS și CASS datorate de către angajat vor fi stabilite, reținute, plătite și declarate, în continuare, de către angajator. Măsura nu implică niciun fel de schimbare din această perspectivă.

Marile companii și nu numai au anunțat public faptul că vor majora brutul astfel încât să nu scadă nici un salariu. O eventuală scădere de salarii în România nu poate să aibă nicio legătură cu pachetul fiscal în discuție. Acesta nu prezintă risc de scădere de salarii și nici nu au fost gândit pentru majorarea acestora, deși astfel de cazuri vor exista.

Măsurile adoptate contribuie la disciplinarea și la responsabilizarea agenților economici în ceea ce privește plata la timp a contribuțiilor sociale obligatorii datorate atât de angajați, cât și de angajatori (obligațiile sunt de achitat/onorat, nu sunt negociabile). Totodată, cum am precizat anterior, contribuie la creșterea gradului de conștientizare a angajaților privind necesitatea și importanța contribuțiilor pentru pensii. Astfel, se creează premisele descurajării muncii la negru.

România înregistrează prima creștere economică din Uniunea Europeană. Potrivit estimărilor publicate de Institutul Național de Statistică, produsul intern brut al României a înregistrat un avans de 8,8% pe serie brută și de 8,6% pe serie ajustată sezonier, raportat la perioada similară a anului trecut. Același raport menționează că PIB a crescut în termeni reali cu 2,6%în trimestrul III față de trimestrul II din anul 2017. În prezent, țara noastră se situează printre cele mai dinamice economii ale lumii, iar direcția de dezvoltare este apreciată de investitori și de organismele internaționale. La data de 9 noiembrie 2017, Comisia Europeană a confirmat că, potrivit Prognozei Economice de toamnă din acest an, România urmează să înregistreze o creștere economică de 5,7% în 2017, că țara noastră se va încadra în ținta de deficit stabilită și că investițiile se vor majora pe baza progresului în implementarea proiectelor finanțate din fonduri UE. Așadar, situația economică a României este incomparabil mai bună decât în 2016.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Finanţelor Publice

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu