Interviu/ Vişinel Bălan, activist social, despre demersul organizației “Desenăm Viitorul Tău” de a oferi locuințe sociale pentru tinerii care au părăsit casa de copii
De Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, vă invităm să oferiți o mână de ajutor aducând lumină și căldură în viața tinerilor instituționalizați. De-a lungul anului, cu ajutorul lui Vișinel v-am semnalat problemele cu care se confruntă acești tineri. Din păcate, marea majoritate a tinerilor instituționalizați care au părăsit casa de copii ajung pe străzi, pentru că nu își pot permite costurile unei locuințe.
Vişinel Bălan, activist în domeniul drepturilor copiilor instituţionalizaţi, premiat în 2017 la Gala Națională a Voluntarilor la categoria voluntarul anului în domeniul activism civic și drepturile omului, ne vorbeşte despre lipsa locuinţei pentru tinerii instituţionalizaţi şi despre ajutorul pe care fiecare dintre noi îl putem oferi acestor copii, într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.
Vladimir Adrian Costea: Vișinel, organizația “Desenăm Viitorul Tău” ne prezintă date îngrijorătoare: doar 3% din tinerii instituționalizați care părăsesc anual casele de copii reușesc să aibă o locuință proprie. Ceilalți ajung pe străzi sau în centrele de detenție… Cu toate acestea, această problemă este tratată cu superficialitate de către liderii decizionali și o parte importantă din mass media. Cum îți explici reacția aproape inexistentă a societății în ansamblul său cu privire la lipsa locuinței pentru tinerii instituționalizați?
Vişinel Bălan: Din nefericire nu putem face nimic. Eu doar țip. Aștept ziua când legiuitorul urmărește interesul omului și nu interesul personal. Mă dezgustă comportamentul celor care ne conduc astăzi. Este un comportament mediocru, infect.
Este firesc să nu existe o reacție a societății. Nu le aparțin acești tineri. Dacă am fi gândit din perspectiva că oricând putea fi copilul meu în respectiva situație poate am fi avut o altă situație azi.
Eu nu renunț în a-i reprezenta pe cei fără suport.
Există însă și câteva excepții ? Susții demersul organizației “Desenăm Viitorul Tău” de a oferi locuințe sociale pentru tinerii care au părăsit casa de copii. Vorbește-ne, te rog, despre acest demers.
Viziunea noastră este una simplă și bazată pe susținerea comunității.
Vom achiziționa un apartament în 2018 din banii strânși în competiția Bursa Binelui – Locuință pentru tinerii străzii unde vom găzdui 4 tineri proveniți din casele de copii și îi vom transforma într-o contribuție pozitivă.
Le vom asigura:
- Un loc de muncă
- O cameră de locuit
- Consiliere, terapie.
Responsabilitatea lui:
- Să economisească timp de 1 an și 6 luni jumătate din salariul net obținut la locul de muncă.
- Să meargă la muncă.
Ne asumăm responsabilitatea ca în maxim 2 ani de zile să beneficieze de o locuință prin programul prima casă.
Care este utilitatea și “costul” oferirii unor servicii de cazare pentru acești tineri pentru o perioadă de maxim 2 ani?
Dorința de a-i ajuta să devină o contribuție pozitivă în comunitate.
În ce măsură lipsa locuinței explică comportamentele de delicvenţă socială a unora dintre cei care ajung pe străzi?
Locuința e doar un element. Sunt mai mulți factori care determină apariția delicvenței. Noi ne dorim să le oferim o șansă și să-i ajutăm în consolidarea deprinderilor de viață independentă.
Care sunt temeiurile pentru care perioada de gratuitate a serviciilor de cazare este de maxim 2 ani?
Într-o analiză făcută ne-am dat seama că 2 ani de zile sunt suficienți pentru a ajuta tânărul să-și achiziționeze locuința prin programul prima casă.
Exemplu:
Salariul net al unui tânăr de la 1 ianuarie 2018 este de 1400 lei din care 700 lei economisește timp de 1 an și 6 luni. În tot acest interval se strâng 12600 lei (2770 euro) bani suficienți pentru a-și asigura avansul la o garsonieră de 20000 euro.
Care au fost reacțiile pe care le-ai primit în legătură cu această propunere?
A fost primit cu entuziasm dar nimic până acum .
Care este sprijinul pe care fiecare dintre noi îl putem oferi?
Să donați pe platforma de competiție unde avem proiectul lansat. BCR-ul dublează suma dacă ajungem în primii trei. https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Locuinta-pentru-tinerii-strazii
Vişinel Bălan s-a născut al treisprezecelea într-o familie săracă din Petrești, județul Bacău, fiind abandonat la două luni într-un leagăn din Onești. Astfel, a devenind unul dintre cei 100000 de copii instituționalizați în anii ’89 în cele 700 de centre-mamut din țară. Cu propriile puteri a devenit licențiat în drept şi teatru, lucrând pentru mai multe ministere, reușind prin intermediul proiectelor sale să reprezinte problemele copiilor instituționalizați. În 2013 a înființat ONG-ul „Desenăm Viitorul Tău”, iar activitatea sa a început să fie recunoscută pe plan național – Premiul anului în domeniul TINERET la Gală Federației VOLUM – și internațional – realizarea unei cărți de către Televiziunea Naționala din Belgia privind reprezentarea copiilor abandonați. În aprilie 2017 a fost nominalizat la Gala Forbes 30 sub 30.
fără comentarii
Fii primul care comentează