Automobilele electrice sau hibride au reprezentat 52,2% din totalul vânzărilor de automobile noi din Norvegia în 2017, relevă statisticile făcute publice miercuri de Federaţia Rutieră Norvegiană, creşterea explicându-se prin reducerile semnificative de taxe şi numeroasele alte beneficii acordate cetăţenilor care îşi procură maşini ecologice.

Creşterea este una semnificativă faţă de 2016, când proporţia vânzărilor de maşini electrice şi hibride a fost de 40,2%. 20,9% din modelele procurate în 2017 sunt maşini în totalitate electrice, în timp ce 31,3% sunt hibride, conform datelor oferite.

În Norvegia, cetăţenii sunt încurajaţi să îşi procure maşini electrice sau hibride, printr-o paletă largă de măsuri, începând cu reduceri generoase de taxe care fac ca preţul de achiziţie şi de întreţinere să fie relativ avantajos, până la beneficii precum gratuitate de la plata taxelor de accesare a centrelor urbane şi a tarifelor de parcare, posibilitatea de a alimenta gratuit cu electricitate şi chiar dreptul de a circula pe benzile speciale pentru transportul public.

Norvegia şi-a stabilit ca ţintă pentru 2025 o piaţă a automobilelor în care 100% din vânzări să fie de modele electrice, nepoluante. Principalul obstacol în acest sens pare a fi reprezentat de incapacitatea producătorilor de a oferi automobile în ritmul impus de cerere, dovadă stând lungile liste de aşteptare pentru autovehiculele noi.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Facebook/Electric Cars Report

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu