Mai multe mii de protestatari s-au adunat la începutul anului în oraşele mari ale Bulgariei pentru a se opune deschiderii unei noi pârtii de schi în Parcul Naţional Pirin, desemnat pentru a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oamenii sunt încurajaţi de faptul că guvernarea pare a fi mai deschisă spre dialog decât de obicei, pentru a nu îşi strica imaginea pe durata exercitării Preşedinţiei Consiliului UE, până la 1 iulie 2018.

Hotărârea guvernului de centru dreapta de la Sofia, adoptată pe 28 decembrie 2017, de a permite deschiderea unei noi pârtii de schi în staţiunea Bansko, lângă Blagoevgrad (SE Bulgariei), a provocat manifestaţii de protest din partea ecologiştilor şi a numeroşi cetăţeni care consideră decizia drept o ameninţare adusă mediului natural.

Aceştia consideră că au şanse mai mari de câştig acum că ţara lor deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, ghidându-se şi după exemplul cercetătorilor şi poliţiştilor care au profitat de conciliatorismul guvernării pentru a-şi păstra sau a obţine mai multe beneficii salariale. Oamenii de ştiinţă şi angajaţii poliţiei bulgare au avut câştig de cauză după ce au ameninţat cu boicotarea primelor evenimente derulate de Bulgaria din postura de stat care asigură preşedinţia Consiliului.

Este de aşteptat ca guvernul bulgar condus de Boiko Borisov să se confrunte cu şi mai multe proteste către mijlocul şi sfârşitul lunii ianuarie, după ce opoziţia, formată din socialişti şi membrii ai partidului minorităţii turce, a anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură motivate de eşecul luptei împotriva corupţiei.

Sursa: BNE IntelliNews

Sursa foto: Novinite

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu