Reprezentanţii principalelor partide separatiste din Catalunia, învingătoare la alegerile parlamentare regionale din 21 decembrie, au ajuns la un acord pentru a-l susţine pe Carles Puigdemont în vederea obţinerii unui nou mandat de preşedinte al Generalităţii, cea mai importantă funcţie executivă din regiune.

Anunţul a fost făcut miercuri de purtătorul de cuvânt al lui Puigdemont, în urma unor discuţii purtate marţi de liderul catalan, reprezentant al coaliţiei Junts per Catalunya, cu Marta Rovira, numărul doi din Partidul Stângii Republicane, a doua cea mai importantă grupare pro-independentistă catalană. Cotidianul spaniol El Pais citează însă surse republicane care spun că acordul nu ar fi fost încă parafat, din cauza unor probleme de procedură.

Carles Puigdemont se află în prezent în Belgia, pentru că în Spania ar putea fi închis pentru acuzaţii de rebeliune, separatism şi deturnare de fonduri publice, aşa cum este de pildă Oriol Junqueras, liderul Partidului Stângii Republicane.

Din această cauză, alegerea sa în absenţă de către Parlamentul catalan, care se va reuni pe 17 ianuarie, este pusă sub semnul întrebării, putând fi invalidată ca neîndeplinind condiţiile regulamentului în vigoare de funcţionare a legislativului catalan. Puigdemont propune ca alternative ale prezenţei sale fizice apariţia pe Skype sau citirea discursului său de către un reprezentant.

Poziţia lui Puigdemont a devenit şi mai solidă, după ce, Arturo Mas, predecesorul său atât la conducerea Generalităţii din Catalunia, cât şi la cea a formaţiunii politice PdCat, principalul membru al coaliţiei Junts per Catalunya, şi-a dat demisia şi din funcţiile din partid, pentru ca acuzaţiile de corupţie care îl vizează să nu impieteze asupra eforturilor separatiste.

La alegerile parlamentare din 21 decembrie, partidele pro-independenţă din Catalunia şi-au asigurat 70 din cele 135 de locuri din legislativul catalan, după un scrutin în care s-au prezentat la urne peste 80% din locuitorii cu drept de vot ai regiunii din nord-estul Peninsulei Iberice.

Surse: Politico, Agerpres, El Pais

Sursa foto: Facebook/Carles Puigdemont i Casamajo

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu