Uniunea Europeană lucrează asupra unor noi direcţii de negociere în contextul discuţiilor despre Brexit, printre acestea numărându-se unele clauze favorabile pentru cetăţenii europeni care locuiesc sau muncesc în Marea Britanie.

Draft-ul documentului, obţinut de Politico, prevede, de exemplu, prelungirea perioadei până la care cetâţenii europeni pot solicita un statut special de rezidenţă până la 31 decembrie 2020, cu un an şi nouă luni după momentul propriu-zis al ieşirii Marii Britanii din UE. De asemenea, ar urma să fie prelungită şi perioada până când Regatul Unit va avea dreptul să dispună controale stricte privind imigraţia în rândul cetăţenilor europeni.

Noile solicitări sunt făcute în schimbul acceptării unei perioade de tranziţie în relaţiile dintre Londra şi Bruxelles, după Brexit.

Cele două părţi căzuseră de acord în decembrie 2017 asupra unui set de măsuri privind situaţia cetăţenilor europeni din Marea Britanie. Noile condiţii cerute de UE, în contextul solicitării britanice pentru o perioadă de tranziţie, ar putea crea probleme guvernului Theresa May în raport cu o parte dintre parlamentarii puterii, care susţin un Brexit dur.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu