Parlamentul Europeană votează marţi o propunere prin care viitorul preşedinte al Comisiei Europene nu va mai putea fi desemnat de Consiliu decât dacă la alegerile parlamentare a fost desemnat drept Spitzenkandidat de unul din grupurile politice reprezentate în forul ales de cetăţenii europeni.

Este de aşteptat ca propunerea să treacă datorită largii susţineri a grupurilor parlamentare mainstream de la Strasbourg, cât şi a faptului că preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat deschis în favoarea ei.

Deşi nu este prevăzut în aranjamentul instituţional al tratatelor europene, mecanismul Spitzenkandidaten este unul care consolidează legitimitatea Comisiei Europene, întrucât preşedintele ei ar fi astfel validat indirect prin vot popular. Mecanismul a fost folosit, de o manieră informală, în 2014, dar europarlamentarii urmăresc legiferarea lui pentru a împiedica Consiliul, reprezentant al guvernelor naţionale, să revină la starea de fapt mai puţin democratică existentă înainte de această dată.

Sursa: Politico.eu

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu