România repurtează o victorie de etapă în redistribuirea mandatelor de eurodeputat, după Brexit
Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO) a Parlamentului European a votat pozitiv marţi amendamentele eurodeputatei Claudia Țapardel (România, S&D) la „Raportul privind Compoziția PE după ieșirea Marii Britanii din UE”, care vizau creșterea numărului de mandate alocate României în PE de la 32 la 33, în legislatura 2019-2024.
„Astăzi am obținut o victorie de etapă pentru țara noastră în ceea ce privește viitoarea redistribuire a celor 73 de mandate rămase libere după plecarea colegilor britanici în 2019, România urmând să primească în următorul legislativ un loc în plus față de cele 32 existente. … Acest lucru reprezintă nu doar un vot adițional, ci și o voce în plus care să reprezinte interesele cetățenilor români în cadrul Parlamentului European,” a declarat europarlamentarul român după votul de azi din comisie.
Pornind de la ideea că legislativul de la Bruxelles va avea nevoie din 2019 de o nouă formulă de calcul a mandatelor pentru fiecare delegație, aceasta a solicitat în numele Grupului Socialiștilor și Democraților ca România să redobândească locul pierdut în 2014 ca urmare a aderării Croației, precum și redistribuirea mandatelor în baza ponderii demografice a statelor membre.
Repartizarea între statele membre a locurilor din Parlamentul European după ieșirea Marii Britanii este unul dintre cele mai sensibile subiecte dezbătute la Bruxelles în contextul Brexit, creând premisele unei negocieri aprinse cu privire la configurația Parlamentului după 2019, precum și a raportului de forțe între țări.
„Obiectivul meu principal în cadrul acestui raport a fost crearea unui sistem de alocare echitabilă a celor 73 de mandate ale colegilor britanici, care să nu prejudicieze reprezentarea României și care respectă principiul proporționalității degresive, astfel încât niciun stat membru să nu piardă un loc și niciun stat mai mic din punct de vedere demografic să nu primească mai multe locuri decât unul mai mare. Negocierile pentru a ajunge însă la această formulă votată azi au fost extrem de dificile, votul de azi fiind amânat de mai multe ori din cauza presiunii exercitate de alte delegații și grupuri politice. De aceea, mă bucur cu atât mai mult de această victorie de etapă pentru România și le sunt recunoscătoare colegilor pentru susținere”, a mai spus europarlamentarul român din partea PSD.
Pentru ca România să ajungă la cele 33 de mandate care i se cuvin în baza noii formule a compoziției PE, este nevoie de votul plenului și apoi de acordul statelor membre în cadrul Consiliului UE.
fără comentarii
Fii primul care comentează