Preşedintele Republicii Cehe, Miloš Zeman, recunoscut pentru atitudinea sa eurosceptică, anti-imigraţionistă şi pro-rusă, a obţinut un al doilea mandat după ce s-a impus cu greu în al doilea tur al alegerilor în faţa contracandidatului său, pro-europeanul Jiri Drahoš, relatează presa internaţională.

Zeman a obţinut 51,37% din voturile exprimate de cei circa 67% dintre alegătorii cehi care s-au prezentat la urne, după o campanie în care contracandidatul său, preşedinte al Academiei Republicii Cehe, a fost acuzat, total nefondat, de pedofilie, colaborare cu poliţia politică comunistă şi plagiat.

Zeman, care a exprimat constant critici la adresa Uniunii Europene şi l-a lăudat deschis în nenumărate rânduri pe preşedintele rus Vladimir Putin, a fost susţinut în alegeri, printre alţii, de învingătorul la recentele alegeri parlamentare, euroscepticul Andrej Babiš, şi de conducătorul partidului dreptei radicale, anti-europeanul şi anti-imigraţionistul Tomio Okamura.

Zeman a obţinut un scor foarte bun în zonele rurale şi în regiunile defavorizate, în timp ce Drahoš a fost votat mai mult în marile oraşe ale Cehiei, inclusiv în capitala Praga.

Sursa foto: Facebook/Miloš Zeman – prezident České republiky

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu