De ce trebuie să schimbăm sistemul de educație, cum va arăta el în viitor, ce fel de aptitudini va trebui să ai pentru a găsi un job, cum va afecta tehnologia viitoarele joburi, sunt chestiuni care au implicații în prezent și mai ales în viitorul apropiat.

Am scris pe blog despre educație, am promovat TED-urile lui Sir Ken Robinson, am luat parte la o campanie lansată de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale despre nevoia schimbării sistemului educațional, sunt în EduCaB, predau la Universitate, deci educația e o chestie care mă preocupă constant. Consider ca educația nu are timp și limită. Ea trebuie să continue pe tot parcursul vieții. De aceea încerc să învăț, să mă deschid, să inovez, să fiu creativ, atât cât îmi permit limitele și orizonturile mele. De ce? E simplu:

Conform celor de la World Economic Forum, până în 2020 cea de-a 4 Revoluție Industrială va fi în plină expansiune: robotică avansată și transport autonom, inteligență artificială și învățare automată, materiale avansate și biotehnologie. Toate aceste inovații vor transforma modul în care trăim și modul în care lucrăm. Unele joburi vor dispărea, altele vor crește și, cu siguranță, joburi care astăzi nu există, vor apărea.

Iată aptitudinile care vor conta pentru găsirea unui job în 2020, conform directorilor de resurse umane și strategii ce reprezintă companiile multi-naționale, lideri globali.

  1. Rezolvarea problemelor complexe
  2. Gândire critică
  3. Creativitate
  4. Managementul oamenilor
  5. Coordonarea cu alții
  6. Inteligență emoțională
  7. Modul de a analiza și de a lua decizii
  8. Orientarea către servicii
  9. Negociere
  10. Flexibilitatea cognitive (interpretarea, analizarea si sinteza informațiilor)

2018.02.01 - Educatie skills

Cam asta va conta în cel mai scurt timp pe piața forței de muncă globale și implicit naționale. Cu o defazare de câțiva ani, că așa merg treburile în România, dar va ajunge și la noi.

Nu cred că sistemul actual de educație, este încă pregătit pentru a ajuta elevii și studenții să deprindă aceste aptitudini, nici la nivel global (cu excepția unor țări) și mai ales national.

Magnatul Jack Ma, fondatorul Alibaba, spunea săptămâna trecută la Davos, că doar dacă schimbăm educația, copiii noștri vor putea deveni competitivi cu roboții și mașinile ce vor apărea. Confrom celor de la World Economic Forum, până în 2030 roboții pot prelua până la 800 de milioane de joburi, la nivel global, de aceea educația este o mare provocare, susține miliardarul chinez

Tot la Davos, Minouche Shafik, directorul London School of Economics, spunea că tot ce este rutină și repetitiv va deveni automatizat. Ea a vorbit și de importanța aptitudinilor și abilităților soft și creative, de competențele de cercetare, capacitatea de a găsi informații, de a le sintetiza, de a face ceva din ele.

Jack Ma spunea în Elveția că dacă nu schimbăm modalitate de a preda și de a învăța,peste 30 de ani vom fi în mare dificultate. Ceea ce predăm acum, modul în care predăm acum, este cel al ultimilor 200 de ani, iar noi nu putem învăța copiii să fie competitivi cu roboții, pentru că mașinile sunt mai inteligente. Profesorii trebuie să înceteze să predea știință. Trebuie să predăm ceva unic, astfel încât mașinile să nu poată să fie competitive cu noi. Trebuie să-i învățăm pe copii competenţe soft, ce țin de valori, credință, gândire independentă, munca în echipă, grija pentru ceilalți. Acestea sunt chestiuni soft, iar știința nu te va învăța niciodată aceste lucruri. Trebuie să-i învățăm pe copii sport, muzică, pictură și desen, artă, pentru a fi siguri că oamenii vor fi diferiți de mașini.

[vsw id=”tK5AmNHQjC8″ source=”youtube” width=”640″ height=”344″ autoplay=”no”]

Ce încearcă Jack Ma este să explice nevoia de creativitate și inovare care lipsește din sistemul educațional. Inovarea, creativitatea, plus valorile umane sunt aptitudinile care vor face diferența.  Nu mai este mult până acolo.

Articol preluat de pe blog-ul autorului, gratieluimihailescu.ro.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu