Un studiu complex al think-tank-ului European Council of Foreign Relations (ECFR) relevă că Italia este ţara europeană care s-a îndepărtat cel mai mult în ultimul deceniu de Uniunea Europeană, după Grecia, ceea ce ar putea avea repercusiuni grave în cadrul scrutinului din 4 martie din Peninsulă.

Studiul măsoară coeziunea la nivel individual, pe baza unor parametri precum participarea la alegerile europene, gradul de succes al partidelor cu agendă eurosceptică, încrederea cetăţenilor în UE, sprijinul cetăţenesc pentru diverse politici europene şi la nivel structural, pe baza unor parametri precum implicarea statului în diverse arii de acţiune europeană, accesul la fonduri europene, integrarea în diferite mecanisme europene de cooperare etc. Studiul compară situaţia din 2007 cu cea din 2017.

Inf. 561 - Coeziune ECFR

În Italia, gradul de coeziune la nivel individual s-a prăbuşit în ultimul deceniu, de la 6.1 puncte (poziţia 10, 2007) la 5,1 puncte (poziţia 23, 2017), fiind devansată în ceea ce priveşte scăderea doar de Grecia (de la 5,9 puncte la 4,5 puncte). Şi din punctul de vedere al coeziunii structurale, situaţia este îngrijorătoare: Italia a scăzut de la 4,7 în 2007, la 4.0 în 2017, ocupând acum abia locul 25.

Impactul politic al acestui deteriorări se oglindeşte în ascensiunea fulminantă a forţelor cu platformă eurosceptică, precum Mişcarea 5 Stele sau Liga Nordului (aflată în alianţă electorală cu Forza Italia, partidul fostului premier Silvio Berlusconi). Este foarte probabil ca, în urma alegerilor din 4 martie, o proporţie semnificativă a Parlamentului italian să fie ocupată de eurosceptici.

România a ajuns în 2017 la 5,4 coeziune individuală şi 5,7 la coeziune structurală, clasându-se pe 21, respectiv 11, după ce în 2007 obţinuse 4,9 (locul 25), respectiv 4,5 (locul 21). În ce priveşte creşterea coeziunii structurale, România se află pe primul loc, alături de Ungaria, cu 1,2 puncte şi este una dintre cele mai apropiate ţări de media europeană.

Cele mai mari grade de coeziune individuală şi structurală se înregistrează în Luxemburg, cu 9,1, respectiv 7,6.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu