Comisarul european pentru imigraţie şi afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a fost acuzat că a primit mită de la compania farmaceutică elveţiană Novartis şi va susţine vineri o conferinţă la Atena pentru a respinge punctual alegaţiile împotriva sa, informează corespondentul Europunkt în Grecia.

Inf. 467 - Dimitris Avramopoulos

Acuzaţia vizează decizii ale sale din perioada 2006-2009, când a activat ca ministru al sănătăţii în guvernul Greciei. Alături de Avramopoulos mai sunt acuzaţi şi alţi înalţi demnitari şi medici, care ar fi primit mită pentru a prescrie şi a înlesni procurarea de medicamente de la producătorul elveţian. Valoarea totală a mitei acordate oficialilor şi medicilor eleni în perioada 2006-2015 s-ar ridica la 50 de milioane de euro.

La sfârşitul anului trecut, procurorii eleni au descins la sediul din Atena al Novartis, în căutare de probe, după ce cazul a fost deschis ca urmare a denunţurilor unor persoane aflate sub protecţia anonimatului. Compania a negat acuzaţiile care i se aduc.

De asemenea, Avramopoulos a susţinut miercuri la Bruxelles că doar nişte „minţi bolnave” ar fi putut fabrica asemenea acuzaţii la adresa lui.

„Cine sunt instigatorii care le-au livrat denunţătorilor informaţii false şi ce le-au promis în schimb? Faptul că ei înşişi recunosc că ceea ce susţin nu cunosc în mod direct, dar că „au auzit de asta” este încă o dovadă care confirmă netemeinicia afirmaţiilor lor”, a precizat actualul comisar european.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că instituţia nu are de adăugat informaţii suplimentare faţă de cele prezentate de Avramopoulos.

Alina Ciobotaru, corespondent Europunkt la Atena

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu