Ombudsmanul Uniunii Europene, Emily O’Reilly, a solicitat marţi statelor membre să îşi facă publice poziţiile politice adoptate în cadrul Consiliului şi a altor instituţii europene, pentru a fi mai transparente în procesele de decizie în calitate de co-legislatori.

„E aproape imposibil ca cetăţenii să urmărească discuţiile legislative între reprezentanţii guvernelor naţionale. Această abordare ‘a uşilor închise’ riscă să îi alieneze pe cetăţeni şi să alimenteze opinii negative”, a argumentat O’Reilly, a cărei funcţie presupune sesizarea problemelor de proastă administrare în cadrul instituţiilor europene şi lansarea de propuneri privind remedierea acestora.

Ombudsmanul european a cerut ca reprezentanţii guvernelor statelor membre să dea socoteală la toate nivelurile procesului de luare a deciziilor, inclusiv cele care preced reuniunile la cel mai înalt nivel între miniştri sau şefii de stat şi de guvern, mai exact grupurile de lucru, precum şi consultările între reprezentanţii permanenţi la UE (aşa-numitul COREPER).

Soluţiile concrete propuse de O’Reilly pentru consolidarea transparenţei decizionale sunt: înregistrarea „sistematică” a poziţiei fiecărui stat membru în cadrul reuniunilor, punerea la dispoziţie a acestor documente „într-un mod pro-activ şi într-un interval de timp oportun” şi stabilirea de criterii stricte pentru clasificarea anumitor documente pentru o publicare ‘limitată’.

Consiliul, care reuneşte cele 28 de state membre, este, alături de Parlamentul European, unul din co-legislatorii din UE.

Sursa: Agerpres

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu