Comisia Europeană intenţionează să impună giganţilor din domeniul IT o taxă cuprinsă între 1 şi 5% din venit, potrivit Reuters, care a consultat un draft al acestei propuneri.

Taxa ar urma să se aplice companiilor cu venituri anuale mai mari de 750 milioane de euro la nivel global, dintre care cel puţin 10 milioane euro obţinute în UE. Taxa ar urma să fie colectată în locul unde este afişat conţinutul publicitar online, ceea ce ar constitui o noutate absolută în domeniul taxării multinaţionalelor.

Dacă va fi admisă, propunerea se va aplica unor companii precum Google şi Facebook. Ea urmează a fi făcută publică, posibil cu unele modificări, în luna martie.

Intenţia fiscală este rezultatul nemulţumirii marilor state europene privind sumele reduse vărsate de corporaţiile IT din SUA la bugetele naţionale europene. Planurile extinse de taxare a acestor companii multinaţionale se lovesc însă de opoziţia statelor mai mici, cu niveluri scăzute de impozitare pentru corporaţii, precum Irlanda şi Luxemburg.

 

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu