Şefii Pentagonului şi ai CIA, Jim Mattis şi Mike Pompeo, au făcut declaraţii în week-end în care se arată neimpresionaţi şi neîncrezători faţă de armele de ultimă generaţie anunţate de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu două săptămâni.

Mattis, aflat în zbor către Oman, le-a precizat jurnaliştilor prezenţi la bordul aeronavei cu care se deplasa că discursul lui Putin a fost „dezamăgitor, dar nesurprinzător”.

„N-am văzut nicio schimbare în capacitatea militară rusă şi niciunul dintre sistemele despre care vorbeşte [Putin – n.red.], care se află la ani buni de o definitivare, nu le văd modificând raportul [de forţe – n.red.] militare. Nu este nevoie de nicio schimbare în politica noastră de disuasiune”, a declarat Mattis, care a modificat recent viziunea strategică a SUA astfel încât principala ameninţare pentru Washington este considerată acum competiţia celorlalte mari puteri de la nivel global.

Mattis a arătat că viziunea lui strategică şi calculele sale privind superioritatea americană nu sunt afectate de acţiunile proclamate de decidenţii ruşi, indiferent de „cât de mulţi bani îşi doresc să bage în această cursă a înarmărilor cu ei înşişi”.

„În cele din urmă, ei îşi pot îngropa toţi banii în asta. Nu schimbă cu nimic calculele mele strategice. Am presupus că toate acestea se vor întâmpa cu costuri imense pentru poporul rus”, a mai punctat secretarul apărării de la Washington.

Declaraţii asemănătoare ca ton şi conţinut a făcut şi şeful CIA, Mike Pompeo.

„Urmărim şi monitorizăm cu atenţie toate aceste aspecte, la fel ca şi fraţii noştri de la Departamentul Apărării. Americanii trebuie să fie liniştiţi de faptul că avem o înţelegere foarte bună a programului rusesc şi a cum să ne asigurăm că americanii vor continua să fie ţinuţi în siguranţă de ameninţările din partea lui Vladimir Putin”, a precizat Pompeo.

La 1 martie, în discursul său anual privind starea naţiunii, preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat noi echipamente militare, inclusiv o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară „cu rază de acţiune nelimitată”, un vehicul submersibil mai rapid decât un submarin şi o misterioasă armă laser. Experţii internaţionali au opinii împărţite cu privire la cât de reale au fost anunţurile făcute de şeful statului rus.

Surse: Washington Post, Agerpres

Sursa foto: Facebook/U.S. Secretary of Defense 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu