Promovarea rapidă şi lipsită de transparenţă a germanului Martin Selmayr în funcţia de secretar general al Comisiei Europene va fi dezbătută luni într-o şedinţă plenară a Parlamentului European. Deşi este puţin probabil ca eurodeputaţii să ia măsuri concrete, prelungirea scandalului conduce la erodarea credibilităţii Comisiei în faţa statelor membre şi a publicului european.

În special verzii, dar şi socialiştii şi liberal-democraţii, acuză Comisia privind ascensiunea fulminantă a lui Selmayr, considerat mâna dreaptă şi omul din umbră al preşedintelui Jean-Claude Juncker, până în funcţia de secretar general al executivului european, în vreme ce popularii, conduşi de preşedintele Elmar Brok, dau semne că vor face zid în jurul membrului lor.

Deşi Comisia a prezentat dovezi care arată că paşii procedurali au fost respectaţi, felul în care s-a făcut acest lucru continuă a fi blamat drept contrar spiritului legilor şi regulamentelor europene şi total lipsit de transparenţă.

Astfel, acuzatorii lui Selmayr, supranumit „monstrul”, susţin că pentru ca el să ajungă pe postul de secretar general au fost eliberate foarte rapid trei posturi, ocupate pe rând de Selmayr, a fost limitată anunţarea publică a acestor posturi şi a fost aruncată în luptă o contracandidată doar temporar, pentru satisfacerea condiţiei egalităţii de gen, ulterior ea retrăgându-se pentru a-i face loc lui Selmayr, care la acel moment era şi şeful ei.

Statele membre aflate în conflict cu Comisia privind respectarea statului de drept, precum Ungaria, s-au grăbit să arate că executivul european acţionează după duble standarde, cerând transparenţă şi respectarea legilor în capitalele europene, dar încălcând chiar ea flagrant aceste principii la Bruxelles.

Sursa: Politico

Sursa foto: Facebook/Martin Selmayr

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu