Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE) critică inconsecvenţa principalului partid de guvernământ din România, PSD, în privinţa adoptării monedei unice euro. Mureşan susţine că deşi social-democraţii stabilesc la nivel discursiv anul 2024 ca ţintă pentru euro, prin acţiunile concrete de la guvernare îndepărtează România de îndeplinirea criteriilor de convergenţă necesare.

„Convenția votată la Congresul PSD de sâmbătă privind aderarea României la zona euro până cel târziu în 2024 este o nouă farsă politică a partidului condus de Liviu Dragnea. La momentul la care PSD și ALDE au preluat guvernarea, în decembrie 2016, România îndeplinea trei din cele cinci criterii principale de aderare la zona euro, în timp ce, în acest moment, România mai îndeplinește doar două criterii pe care este foarte aproape să le încalce până la finalul anului, aducându-ne înapoi la situația în care ne aflam în 2010, când nu îndeplineam niciun criteriu”, precizează Mureşan într-o declaraţie de presă dată luni.

Mureşan atrage atenţia că pe parcursul anului 2017, România s-a îndepărtat radical de obiectivul privind inflaţia, iar în 2018 există riscul depăşirii nivelului acceptat de deficit bugetar şi al ratei dobânzilor pe termen lung.

„Tratatul de la Maastricht prevede că un stat îndeplinește criteriul privind inflația dacă rata anuală este cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor mai bune trei rate ale inflației din Uniunea Europeană (UE). Or, în ianuarie 2018, România a înregistrat o rată a inflației de 4,3%, cu circa patru puncte procentuale peste media celor mai bune trei rate, estimată la 0,1 – 0,4%”, arată Mureşan.

„Actualul guvern a fost aproape de a încălca în 2017 limita de deficit de 3% prevăzută drept criteriu de aderare la zona euro, atingând în ultimul moment un deficit de exact 3%, iar acest lucru a fost reușit doar prin tăierea cheltuielilor cu investițiile la ultimele rectificări bugetare. … De asemenea, și criteriul privind dobânzile pe termen lung este pus în pericol din cauza măsurilor populiste ale PSD – ALDE, după cum avertiza în toamnă și economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea”, a mai punctat europarlamentarul afiliat PMP.

Cele cinci criterii principale de convergență privind aderarea la zona euro prevăzute în Tratatul de la Maastricht sunt inflația, nivelul deficitului și al datoriei publice, stabilitatea cursului de schimb, rata dobânzilor pe termen lung și compatibilitatea legislației băncii naționale cu legislația europeană.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu