După ce numirea lui Martin Selmayr în funcţia de secretar general al Comisiei Europene a stârnit valuri de critici privind lipsa de transparenţă şi corectitudine a concursului, un nou scandal mocneşte privind concursurile de desemnare a directorilor aparatului administrativ al Parlamentului European, informează Politico.

Eurodeputaţii au fost extrem de critici în privinţa afacerii Selmayr. Deputatul ALDE din Olanda, Sophie in ‘t Veld. declara într-o sesiune plenară a Parlamentului: „Comisia va trebui să aleagă ce este mai important, cariera domnului Selmayr sau Uniunea Europeană”.

Concursurile care încep acum pentru numirea directorilor aparatului administrativ al Parlamentului European prezintă însă riscul ca acuzaţii similare să fie aduse chiar forului reprezentanţilor cetăţenilor UE. Mai multe sindicate şi oficiali ai Parlamentului prezintă temeri privind posibilitatea ca numirile să fie unele politice, prin manipularea abilă, dar imorală, a regulilor de concurs.

Şefa Staffului Parlamentului European, Pilar Antelo Sanchez, a adresat marţi preşedintelui Parlamentului, Antonio Tajani, o scrisoare deschisă în care prezintă pe larg posibilele riscuri privind „politizarea în creştere şi manipularea procedurilor de numire în funcţii înalte”, la fel de grave ca în situaţia numirilor de la nivelul Comisiei Europene.

„Regretăm că trebuie să spunem că situaţia la noi înşine nu este cu nimic mai bună atunci când vine vorba de numiri corecte şi transparente”, se precizează în scrisoare.

Principalele acuzaţii aduse sunt că, în urma unor înţelegeri încheiate în spatele uşilor închise de diferiţi lideri ai grupurilor parlamentare şi de secretarul general al Parlamentului European, Klaus Welle, procedurile de concurs vor fi manipulate în aşa fel încât să aibă câştig de cauză diferiţi candidaţi, pe criteriul culorii politice sau al loialităţii personale faţă de anumiţi oameni politici.

Toate cele opt posturi scoase la concurs vor fi remunerate cu cel puţin 14.000 euro lunar şi necesită, în principiu, o considerabilă experienţă profesională.

Printre numele vehiculate ca fiind favorizate se numără membri din staff-ul preşedintelui Parlamentului, Antonio Tajani, şi ai secretarului general, Klaus Welle.

Persoanele despre care se spune că vor fi favorizate şi presupuşii lor susţinători au refuzat să comenteze pe marginea subiectului.

Poziţia oficială a Parlamentului European, exprimată de un purtător de cuvânt, nu face decât să descrie pe scurt procedura ce urmează a fi urmată şi faptul că va dura câteva luni până se vor opera numirile definitive.

„Procedura pentru numirea directorilor şi directorilor generali ai Parlamentului include o evaluare a listei tuturor candidaţilor de către Birou, care mai apoi elaborează o listă restrânsă a candidaţilor care vor fi invitaţi pentru un interviu cu comitetul consultativ. Acest organism va elabora recomandări, care vor fi prezentate de preşedintele Parlamentului Biroului de 15 membri, organismul responsabil pentru numiri. Prin urmare, orice decizie va avea nevoie de câteva luni înainte de a fi luată.”

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu