Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană provoacă un dezechilibru major în politica europeană în favoarea cuplului franco-german şi obligă statele mai mici să caute noi alianţe pentru protejarea propriilor interese, relevă o analiză a Politico.

Pe de o parte, în ultimul an s-a manifestat tot mai tranşant o grupare a statelor din Nordul Europei îngrijorate de planurile de reformare a eurozonei propuse de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de posibilitatea de a furniza mai mulţi bani către UE. Olanda, un membru destul de puţin vocal la nivel european înainte de Brexit, a preluat conducerea unui grup format din Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia şi Lituania, pentru a se împotrivi transferurilor mai mari către statele mai puţin dezvoltate din sudul şi estul Europei.

Inf. 591 - Rutte Olanda Irlanda Danemarca

Din această cauză, gruparea este poreclită la Bruxelles „Mark Rutte şi cei şapte pitici”, cu referire la rolul pe care premierul liberal al Olandei l-a avut în coagularea ei. Chiar dacă unii văd în noua aliniere o reînviere a Ligii Hanseatice din Evul Mediu – o coaliţie comercială a unor cetăţi negustoreşti de pe ţărmurile Mării Baltice şi ale Mării Nordului – realitatea actuală este una mult diferită. Unii parteneri, precum Suedia, cu puternice viziuni social-democrate, se alătură grupării pur şi simplu pentru a putea contrabalansa mai eficient cuplul Franţa-Germania, după ce Regatul Unit a decis să părăsească UE.

În acelaşi timp, Grupul de la Vişegrad, format din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, s-a revitalizat în ultimii ani pentru a se opune unor măsuri germane precum redistribuirea refugiaţilor, dar şi pentru a contesta unele măsuri economice de la nivelul UE. Deşi au curtat punctual, pe unele dosare, România, Bulgaria şi statele baltice, cele patru ţări central-europene rămân cumva izolate şi lipsite de putere reală în lipsa unui sprijinitor mai puternic cum ar fi putut fi Marea Britanie.

Un alt efect al Brexit-ului este reprezentat de diminuarea influenţei Marii Britanii pe continent. În ciuda eforturilor diplomatice britanice întreprinse după 2016, pierderea capacităţii de a se alia cu statele mai mici în discuţiile de la nivelul Consiliului European fac ca Londra să aibă puţine de oferit în prezent aliaţilor ei tradiţionali din Europa. Este şi acesta un motiv al coeziunii surprinzătoare a UE 27 în negocierile pentru Brexit.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu