Zeci de mii de oameni protestează şi miercuri în Erevan, capitala Armeniei, împotriva manevrelor politice pe care le percep că ar asigura menţinerea la putere a preşedintelui Serj Sarksian şi după încheierea celui de-al doilea mandat în fruntea statului. Între manifestanţii care blochează principalele instituţii ale statului şi forţele de ordine au loc în continuare ciocniri violente.

Inf. 594 - Armenia protest revolutie

Preşedinte al Armeniei începând cu 2008, Serj Sarksian încearcă să rămână la putere şi după expirarea celui de-al doilea mandat, survenită în urmă cu o săptămână.

Schema utilizată a fost verificată deja în Rusia de Vladimir Putin, în timpul mandatului lui Dmitri Medvedev: modificarea Constituţiei astfel încât puterea reală în stat să aparţină premierului, iar funcţia prezidenţială să fie pur decorativă, obţinerea mandatului prezidenţial pentru o persoană loială, în acest caz, Armen Sarkissian, investit săptămâna trecută, şi asigurarea propriei numiri ca prim-ministru, de către Parlament, survenită marţi, cu 77 voturi pentru şi 17 împotrivă.

„Am destulă influenţă şi putere să fac în aşa fel încât puterile executivă şi legislativă să funcţioneze eficient”, a declarat Sarksian la investirea sa în parlament.

Încă din urmă cu cinci zile, opoziţia parlamentară şi extra-parlamentară a îndemnat populaţia la acţiuni de stradă pentru a împiedica permanentizarea lui Sarksian la putere, printr-o manevră similară celei folosite de Vladimir Putin. Tactica manifestanţilor constă în blocarea instituţiilor statului prin prezenţa fizică a zeci de mii de oameni în stradă. Proteste de o mai mică amploare au loc şi în celelalte două oraşe mai mari ale ţări, Gyumri şi Vanadzor.

„Proclam începutul unei revoluţii paşnice, de catifea, în Armenia”, a declarat manifestanţilor parlamentarul din opoziţie Nikol Paşinian în piaţa centrală a Erevanului, ocupată în principal de tineri fără nicio afiliere politică.

Surse: Reuters, Euronews

Sursa foto: Facebook/Nikol Paşinian

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu