Comisia Europeană propune reguli extinse la nivelul întregii UE pentru a-i proteja pe avertizorii de integritate (whistleblowers), persoane care dezvăluie acţiunile ilegale ale marilor companii, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Scandaluri recente precum Dieselgate, LuxLeaks şi Panama Papers sau cel provocat de dezvăluirile în curs cu privire la Cambridge Analytica evidenţiază rolul important pe care îl pot îndeplini avertizorii de integritate, aducând la lumina zilei activităţi ilegale care dăunează interesului public şi bunăstării cetăţenilor şi a societăţii.

Propunerea garantează un nivel ridicat de protecţie persoanelor care denunţă încălcări ale dreptului comunitar, prin stabilirea unor noi standarde aplicabile la nivelul UE. Noul act legislativ va crea canale sigure de raportare atât în cadrul unei organizaţii, cât şi către autorităţile publice. De asemenea, acesta va proteja avertizorii de integritate împotriva concedierii, a retrogradării şi a altor forme de represalii şi le va impune autorităţilor naţionale să informeze cetăţenii şi să formeze autorităţile publice cu privire la abordarea care trebuie aplicată în privinţa avertizorilor de integritate.

Sunt obligate să creeze proceduri interne pentru facilitarea acţiunii avertizorilor de integritate toate companiile de peste 50 de angajaţi sau cu o cifră de afaceri mai mare de 10 milioane de euro, precum şi toate structurile administrative statele, regionale şi locale care gestionează comunităţi mai mari de 10000 de oameni.

„Multe dintre recentele scandaluri nu ar fi fost niciodată aduse la lumina zilei dacă în interiorul organizaţiilor nu ar fi existat voci suficient de curajoase pentru a se exprima. Numai că persoanele respective şi-au asumat riscuri considerabile. În consecinţă, dacă dorim să protejăm mai bine avertizorii de integritate, trebuie să detectăm şi să prevenim mai bine prejudiciile aduse interesului public, cum ar fi frauda, corupţia, evitarea obligaţiilor fiscale de către întreprinderi sau prejudiciile aduse sănătăţii publice şi mediului”, a precizat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Propunerea executivului comunitar ar urma să asigure protecţia la scară largă a UE pentru avertizorii care dezvăluie breşele din legislaţia UE, cum ar fi legislaţia privind achiziţiile publice, spălarea de bani, transportul şi siguranţa produselor, sănătatea publică sau protecţia datelor. Mecanismele de protecţie vor include stabilirea unor canale de raportare confidenţiale şi sigure, obligaţia pentru companii şi autorităţi de a răspunde acestor raportări într-un termen stabilit şi prevenirea măsurilor de retorsiune împotriva avertizorilor de integritate.

Comisia Europeană a îndemnat ţările din UE să aprobe recomandările şi chiar să meargă dincolo de ele la nivel naţional, în condiţiile în care doar 10 dintre cele 28 de ţări membre ale UE oferă în prezent protecţie totală avertizorilor de integritate.

Surse adiţionale: Agerpres

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu