Catherine de Bolle, fost Comisar General al Poliţiei Federale din Belgia, a preluat marţi funcţia de director executiv al Europol, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii. Prima femeie din istorie care ocupă această funcţie, de Bolle este contestată pentru că, în timpul mandatului ei s-au petrecut devastatoarele atentate teroriste de la Paris şi Bruxelles.

Criticii lui de Bolle susţin că atentatele ar fi putut fi prevenite dacă poliţia belgiană ar fi funcţionat fără sincope, mai ales în ceea ce priveşte cooperarea inter- şi intrainstituţională şi schimbul de informaţii. Din această cauză, ei sunt sceptici că de Bolle va putea coordona activitatea unei instituţii europene care se bazează în mod fundamental tocmai pe cooperare şi transfer de informaţii între mai multe organisme naţionale.

De asemenea, noul director al Europol este criticat pentru felul în care ar fi încercat să obstrucţioneze activitatea unui organism independent de monitorizare a poliţiei belgiene, chemat să investigheze felul în care a funcţionat instituţia de apărare a legii în contextul recentelor ameninţări teroriste.

De Bolle şi susţinătorii ei resping criticile. De Bolle a arătat că şi alte organisme similare, precum FBI, s-au confruntat cu atacuri teroriste deşi deţineau informaţii anterioare privind riscurile prezentate de făptaşi. Susţinătorii lui de Bolle susţin la rândul lor că activitate întrepinsă de aceasta între 2012 şi 2017, ca şefă a poliţiei belgiene, a fost una foarte bună, cu excepţia producerii atentatelor de la Paris şi de la Bruxelles, aspect meritoriu cu atât mai mult cu cât în poliţia belgiană persistă o atmosferă conservatoare, discriminatoare, care generează mari dificultăţi femeilor competente, dornice de afirmare.

Sursa: Politico

Sursa foto: Europol

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu